Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Koordinacionog Foruma između Ministarstva civilnih poslova i međunarodnih partnerskih organizacija uključenih u proces reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini

21.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji i pod predsjedavanjem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 7. jula održan je sastanak Koordinacijskog foruma između Ministarstva civilnih poslvova i međunarodnih partnerskih organizacija uključenih u proces reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je međunarodnim partnerima, između ostalog, predstavljen novousvojeni dokument strateškog tipa pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – Na temelju zaključaka iz  Rige (2021-2030)“, te su prezentirani glavni ciljevi navedeni u dokumentu, kao i planirani koraci u kontekstu implementacije istog.

Predstavnici međunarodnih institucija i organizacija su pozvani da podrže sve nadležne obrazovne vlasti u Bosni i Hercegoviniu u implementaciji navedenih prioriroteta.

Učesnici sastanka su saglasni u ocjeni da stručno obrazovanje i obuka u Bosni i Hercegovini treba i dalje ostati jedan od reformskih prioriteta u narednom periodu, a posebno u dijelu koji se odnosi na unapređenje kvaliteta obrazovanja i obuke, odnosno adekvatnog sticanja znanja, vještina i kompetencija učenika i studenata i njihovu kvalitetnu pripremu za ulazak na „tržište rada“.

Također, razmjenjena su mišljenja  o aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja odraslih, kao i aktivnostima koje Ministarstvo civilnih poslova poduzima ili planira preduzeti po tom pitanju. Međunarodni partneri su pozdravili sve prezentirane aktivnosti Ministarstva, uz konstataciju da će u okviru planova rada svojih institucija razmotriti i sagledati mogućnosti s ciljem dalje podrške aktivnostima u oblasti obrazovanja odraslih koje ovo ministarstvo provodi sa nadležnim obrazovnim vlastima.

Sastanci Koordinacionog foruma dio su redovnih aktivnosti koje Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano provodi kako bi se osiguralo kontinuirano i sinergijsko djelovanje domaćih institucija i predstavnika međunarodnih institucija i organizacija u provođenju reformskih procesa u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini.