Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević na radnoj večeri sa Mariya Gabriel, komesarkom za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade

30.06.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Tokom sudjelovanja na ministarskoj konferenciji za zemlje Zapadnog Balkana održanog u Tirani, ministrica Gudeljević je  imala radnu večeru sa komesarkom.

Tokom razgovora ministrica Gudeljević je informirala komesarku Gabriel o nekoliko značajnih programa i projekata koji su u tijeku. Posebnu pozornost su obratile na Horizon Europe veoma značajan naučni program i program Kreativna Europa koji se odnosi na kulturu i medije. Imajući u vidu aktivnosti koje se odnose na pametnu specijalizaciju ministrica Gudeljević je naglasila da je upravno nedavno otvorila veliku naučnu konferenciju posvećenu kreiranju strategije pametne specijalizacije za BiH čime će se Bosna i Hercegovina približiti zemljama EU, ali i doprinijeti usmjeravanju edukacije unutar države. Još dvije značajne teme su bile obuhvaćene višesatnim razgovorom a odnose se na digitalizaciju i zelenu tranziciju. Obje teme su prioritet Evropske komisije, ali ništa manje i aktivnosti unutar Ministarstva što je komesarka Gabriel ocijenila veoma uspješnim i zbog čega je dala punu podršku radu ministrici Gudeljević.

Ministrica Gudeljević je, imajući u vidu značaj obrazovanja, kako za Evropsku komisiju tako i UN-ove agencije s kojima veoma usko sarađuje naglasila da je BiH prva država u regiji koja je provela i predala UNESCO-u Izvještaj o provedenim konsultacijama o transformaciji obrazovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini zbog čega je navedena kao primjer dobre prakse.

Govoreći o kulturi i novoj evropskoj agendi za kulturu ministrica Gudeljević je istakla značaj jačanja kulturnih politika u BiH jer se vrijednosti na kojima insistira nova agenda poklapaju sa politikama koje moraju zauzeti prioritetno mjesto u BiH: uvažavanje različitosti i otvaranje prostora za druge i drugačije. Ovaj aspekt treba biti zasnovan na jednakopravnosti i ne majoriziranju drugih upravo onako kako to zahtijeva i nova evropska agenda osvrćući se na evropski identitet koji počiva na različitosti i jednakopravnosti.

Na kraju je komesarka Gabrijel zahvalila ministrici Gudeljević na konstruktivnom razgovoru i ponudila svoju potporu u daljem radu.