Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević, prisusvovala je centralnoj svečanosti inauguracije Novog Sada za evropsku prijestolnicu kulture za 2022.godinu

15.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova BiH,  Ankica Gudeljević, prisustvovala je centralnoj svečanosti inauguracije Novog Sada za evropsku prijestolnicu kulture za 2022. godinu. U Novom Sadu se tim povodom održava niz kulturnih manifestacija koje su okupile najviše dužnosnike za područje kulture iz evropskih zemalja. 

Ministrica Gudeljević, održala je i bilateralni sastanak sa potpredsjednicom Vlade Srbije i ministricom kulture i informiranja Majom Gojković. Tokom sastanka,  izvršen je kratki rezime dostignutog nivoa kulturne saradnje između dvije susjedne zemlje,  zatim je dogovoreno da se dodatno afirmira  rad Zajedničkog odbora za kulturnu saradnju. Srbija i Bosna i Hercegovina djeluju zajedno kroz niz međunarodnih odbora i  imaju saradnju u  nekoliko važnih aktivnosti sa  zadatkom zaštite zajedničkog kulturnog nasljeđa. Uska saradnja se ostvaruje na zaštiti nekropola stećaka i konverzaciji i očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića, jer su oba kulturna dobra na UNESCO listi zaštićene kulturne baštine.

Ministrica Gudeljević je prisustvovala i radu Upravnog odbora Foruma slavenskih kultura, gdje je imala izlaganje u kojem je obrazložila poziciju i status Bosne i Hercegovine u ovoj međunarodnoj kulturnoj organizaciji.  Također je održala i bilateralne sastanke sa direktoricom Foruma dr. Andrejom Rihter, te predstavnicom Republike Hrvatske u Forumu. 

Dogovorena je i posjeta potpredsjednice Vlade Srbije  i ministrice kulture i informiranja Maje Gojković Bosni i Hercegovini.