Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa Gordanom Grlićem Radmanom - Bliski odnosi BiH i Hrvatske u oblastima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova

15.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

           Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom.

U razgovoru je posebno naglašena želja da se dobri odnosi dvije države unaprijede u svim oblastima. U oblastima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova postoje velike mogućnosti za dalji napredak saradnje i otvaranje novih modela.

          “Oblasti poput nauke, kulture, obrazovanja, sporta, upravo su oblasti u kojima je prirodno da postoji saradnja dvije države. Na nama je da prijateljske veze stanovnika dvije države institucionalno dižemo na još veći nivo”, istakla je ministrica Gudeljević.

          Ministrica Ankica Gudeljević osvrnula se i na aktuelnu situaciju u vezi sa nabavkom vakcina protiv zaraznog oboljenja COVID-19. Informirala je hrvatskog ministra vanjskih poslova da je BiH pristupila programu COVAX koji, nažalost, nije ispunio očekivanja. To je razlog što su intenzivirane aktivnosti nabavke kroz mehanizam Evropske unije, a u međuvremenu su izuzetno značajne donacije prijateljskih država.

          Ministrica Gudeljević je naglasila da je raduje namjera Republike Hrvatske da Bosni i Hercegovini donira određene količine vakcina. Ministarstvo civilnih poslova spremno je da preduzme sve aktivnosti kako bi ova donacija bila realizirana u najkraćem mogućem roku.