Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova učestvovaće u projektu „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ s ciljem promocije zdravlja i prevencije bolesti

27.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Prvom sjednicom Upravnog odbora projekta „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“, započete su aktivnosti na projektu koji bi trebalo značajno da doprinese promociji zdravlja i prevenciji bolesti u Bosni i Hercegovini.

            Ministarstvo civilnih poslova pomoći će u koordinaciji projekta, koji je rezultat zajedničke inicijative Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i druge djelatnosti Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju SDC, te Institutom za populaciju i razvoj – IPD.

            Cilj projekta je doprinijeti smanjenju opterećenja bolesti i poboljšanju zdravstvenog statusa žena i muškaraca u BiH, preusmjeravanjem zdravstvenog sistema sa kurativnog na prevenciju bolesti i promociju zdravih stilova života.

            Prva faza projekta biće implementirana u 21 opštini koje će preduzeti mjere za poboljšanje zdravlja i dobrobiti ljudi i aktivnosti koje promovišu zdravlje i prevenciju bolesti.

            Uz promociju zdravlja i prevenciju bolesti, projekat će se posebno usredotočiti na bavljenje faktorima rizika po zdravlje, te mentalno zdravlje i promociju i prevenciju seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Namjera  je da se kroz projektne aktivnosti osigura da usluge promocije zdravlja i prevencije bolesti budu dostupne svima, a posebno ugroženim i socijalno isključenim grupama stanovništva.

            Osiguravanje kvalitetne, dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući marginalizirane grupe, jedan je od ključnih reformskih prioriteta Bosne i Hercegovine. Neophodno je ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu i resurse kako bi se garantovao dovoljan broj osoblja i poboljšao pristup zdravstvenim uslugama građana, posebno u udaljenim ili nerazvijenim opštinama. Takođe, važno je uspostaviti infrastrukturu i resurse za mentalno zdravlje i dati prioritet kampanjama podizanja svijesti i obrazovnim inicijativama kako bi se podigao nivo zdravstvene pismenosti stanovnika BiH.