Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodna konferencija „Prema transnacionalnoj istraživačkoj mreži o naukama o čvrstoj zemlji“

28.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Konferencija koja je održana u Trstu, Italija, 23. novembra 2023. godine, okupila je predstavnike evropskih država s ciljem razmijene iskustva i informacija kako bi svima podjednako služile za istraživanja i najvažnije, ublažavanje i sprečavanje prirodnih katastrofa.

Konferenciju je organizirao Nacionalni institut za okeanografiju i primijenjenu geofiziku Italije (OGS), u saradnji sa Centralnoevropskim institutom (CEI). Iz Bosne i Hercegovine konferenciji su prisustvovale Martina Grubeša iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Snježana Cvijić – Amulić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Jedan od osnovnih ciljeva međunarodne konferencija „Prema transnacionalnoj istraživačkoj mreži o nauci o čvrstoj zemlji" je podsticanje saradnje u istraživanjima na prekograničnom i transnacionalnom nivou. Namjera je da se nadopune postojeće inicijative u kojima trenutno nije zastupljena većina zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, kao što su npr. Evropski sistem za posmatranje ploča (EPOS).

Kroz pružanje podataka i usluga te povećanje broj naučnika koji se bave transnacionalnim istraživanjem, trebalo bi da bude podstaknuto kreiranje politika zasnovanih na dokazima zahvaljujući interakciji nauke i politike.

Transnacionalno istraživanje u području nauke o čvrstoj zemlji bitno je ne samo za napredak same nauke, već i za pružanje naučnih saznanja, podataka i dokaza donosiocima odluka za prilagodbu njihovih politika, čime se poboljšava sposobnost zemalja da spriječe i ublaže prirodne katastrofe.

Rezultat konferencije trebalo bi da bude uspostavljanje veza s postojećim inicijativama na evropskom nivou, kao što je Evropski sistem posmatranja ploča (EPOS) te promoviranje i jačanje interakcije između nauke i politike radi stvaranja zajedničkih strategija u području sprečavanja i ublažavanja prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi.