Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Mape za Evropu vođenu podacima biće predstavljene u Evropskom parlamentu

30.11.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

EuroGeographics i njegovi članovi, nacionalni pružaoci službenih geoprostornih informacija, prikazat će mapiranje sljedećeg nivoa za moderne infrastrukture podataka u Evropskom parlamentu 29. novembra.

Debata sa zastupnicima u Evropskom parlamentu i kreatorima politike, koju je organizovao Cristian Bușoi, predsjedavajući Odbora Evropskog parlamenta za industriju, istraživanje i energiju (ITRE), vodit će se o prednostima mapa za Evropu vođenu podacima. Pokazat će kako je lokacija veza između informacija i djelovanja preko nacionalnih granica, kako bi se omogućilo održivo, sigurnije i prosperitetno evropsko društvo.

Gospodin Buşoi kaže: „Svaki proizvođač podataka u svijetu, posebno pružaoci javnih podataka, moraju osigurati da su njihovi podaci spremni da podupiru ovu deceniju djelovanja."

„Ovo je ogromna odgovornost za EuroGeographics i njegove članove u osiguravanju da podaci ispunjavaju potrebe i zahtjeve institucija Evropske unije i podržavaju ih u rješavanju izazova s ​​kojima se suočavaju.”

“Kvalitet podataka je izuzetno važan – mjerodavni podaci koji dolaze iz zvaničnih izvora ključni su za donosioce odluka. Uvjeren sam da će članovi EuroGeographicsa pomoći u izgradnji društva vođenog podacima, a mi ih ohrabrujemo da unaprijede postojeću infrastrukturu podataka i podrže stvaranje panevropskih skupova podataka.”

Colin Bray, predsjednik EuroGeographics-a, koji predstavlja evropsko nacionalno kartografsko, katastarsko i zemljišnoknjižno tijelo, dodaje: „Znati gdje pronaći i pristupiti tačnim, visokokvalitetnim i pouzdanim podacima visoke vrijednosti od suštinskog je značaja za vlade i donosioce odluka koje donose ključne odluke .”

“U ovom uvijek povezanom svijetu, naši članovi su se preselili od proizvodnje baze podataka do obezbjeđivanja infrastrukture podataka. Na taj način preuzimaju vitalnu ulogu u spajanju informacija iz različitih izvora kako bi pomogli u pružanju uvida i odgovora za rješavanje ključnih problema s kojima se suočavamo kao globalno društvo. Bilo da se bavite klimatskim promjenama, upravljanju oporavkom od Covid-a ili očuvanjem sigurnosti u vrijeme sukoba, ovi izazovi se protežu izvan nacionalnih granica, a onima koji donose teške odluke koje utiču na sve nas potrebne su najtačnije i najnovije dostupne informacije.”

„Drago nam je što možemo predstaviti projekat Open Maps For Europe koji se bavi izazovima pristupa pouzdanim geoprostornim otvorenim podacima iz više službenih izvora.”

„Radeći zajedno na isporuci panevropskih podataka, naši članovi pokazuju ne samo šta se može postići kroz saradnju širom Evrope, već i prednosti koje rezultiraju za šire javno dobro, posebno u podršci donošenju političkih odluka na evropskom nivo.”

 

Debata između kreatora politike i zvaničnih pružalaca geografskih podataka, održava se 29. novembra u Evropskom parlamentu. 

https://eurogeographics.org/news/maps-for-a-data-driven-europe-to-be-showcased-at-european-parliament/