Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Istanbul odabran za domaćina Evropskih igara 2027.

10.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Istanbul će biti domaćin četvrtih Evropskih igara 2027. godine, odlučeno je jednoglasno na sastanku Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) održanom 20. marta 2024.godine. Delegacija eksperata EOK-a, prilikom posjete Istanbulu početkom marta, pregledala je gradsku infrastrukturu i pripremljenost za ovaj veliki sportski događaj, uključujući sportske objekte, transport, bezbjednost, smještaj i sadržaje za sportiste.

Predsjednik EOK-a, Spiros Kapralos, izrazio je zadovoljstvo odabirom Istanbula za domaćina, ističući da je to sjajna vijest kako za evropske sportiste tako i za sam grad. Istanbul je već dokazao svoju posvećenost sportu i internacionalnim sportskim događajima, te se očekuje da će 2027. godine pružiti nezaboran ambijent za najbolje evropske sportiste.

Uzimajući u obzir uspjeh Krakova i Malopolske kao domaćina Evropskih igara 2023. , EOK i tim iz Istanbula planiraju da veći broj takmičenja uključe kao kvalifikacione događaje za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine.

Konačna odluka o domaćinstvu biće predstavljena Generalnoj skupštini EOK-a u Bukureštu u junu, radi konačnog odobrenja i potpisivanja relevantnih ugovora.