Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

EU donijela Deklaraciju o biciklizmu

08.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska unija je 3. aprilaa 2024. službeno usvojila Deklaraciju o biciklizmu, što predstavlja ključni korak za poticanje korištenja bicikala širom EU-a. Ova odluka uslijedila je nakon neformalnog sastanka ministara saobraćaja EU-a, organizovanog pod belgijskim predsjedanjem Vijećem EU-a.

Deklaracija, koju je pozdravila Evropska biciklistička federacija (ECF), ističe važnost sigurnosti, povezanosti i kvalitete biciklističke infrastrukture. Sastoji se od osam temeljnih načela i 36 obaveza, naglašavajući biciklizam kao jedan od najodrživijih, najpristupačnijih i najinkluzivnijih načina prevoza i rekreacije.

Henk Swarttouw, predsjednik ECF-a, izrazio je ponos zbog uloge koju su igrali u usvajanju Deklaracije, ističući da će ovo biti zapamćeno kao historijska prekretnica za napredak biciklizma u Evropi.

Usvajanjem Deklaracije, EU se obavezuje da će podržati i poboljšati politike koje potiču korištenje bicikala kao prijevoznog sredstva, stavljajući ih na istu razinu s drugim oblicima prijevoza. Ova inicijativa odražava snažnu saradnju civilnog društva, biciklističke industrije i vladinih institucija, a ECF će nastaviti raditi s partnerima kako bi osigurali uspješnu provedbu načela i obaveza Deklaracije.