Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

23. mart svjetski dan meteorologije - Klimatske promjene su stvarna i neosporna prijetnja

23.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Klimatske promjene su stvarna i neosporna prijetnja cijeloj našoj civilizaciji. Efekti su već vidljivi i biće katastrofalni ako ne reagujemo što prije.

Tema Svjetskog meteorološkog dana 2024. je stoga „Na prvoj liniji klimatskih akcija“.

„Cilj održivog razvoja 13“ nas obavezuje da “preduzmemo hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih uticaja”. Napredak u ovom cilju podupire napredak u svim ostalim ciljevima održivog razvoja.

Generalni sekretar UN-a António Guterres pojačao je pozive da se planiraju finansijska sredstva koja su potrebna zemljama u razvoju i za ublažavanje i prilagođavanje. Razvijene zemlje moraju udvostručiti sredstva za adaptaciju, na najmanje 40 milijardi dolara godišnje, do 2025.

G. Guterres mobilizira cijeli sistem UN-a kako bi pomogao vladama da se posvete novim nacionalnim klimatskim planovima – poznatim kao nacionalno određeni doprinosi – usklađeni s granicom od 1,5°C.

Kao aktivni dio porodice UN-a, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) će se uhvatiti u koštac sa izazovom.

Potražnja za informacijama o prognozi vremena, klime i vode kao podrška donošenju odluka nikada nije bila veća i vjerovatno će se dalje brzo povećati u narednim godinama.

Rad WMO zajednice je neophodan za klimatske akcije i za ciljeve održivog razvoja u cijelosti. Rad je od ogromnog društvenog značaja za:

-      smanjenje gladi i siromaštva,

-      poboljšanje zdravlja i dobrobiti,

-      osiguravanje čiste vode i pristupačne i čiste energije,

-      zaštitu života u vodi i života na kopnu,

sa ciljem da naše gradove i zajednice učinimo otpornijim na klimatske promjene.

Vremenska i klimatska predviđanja pomažu u jačanju proizvodnje hrane te se samim tim približavamo nultoj stopi gladi. Integracija epidemioloških i klimatskih informacija pomaže u razumijevanju i upravljanju bolestima osjetljivim na klimu. A sistemi ranog upozoravanja pomažu u smanjenju siromaštva dajući ljudima priliku da se pripreme i ograniče uticaj ekstremnih vremenskih prilika.

Zajednica WMO, njene članice i partneri pokreću puni ciklus vrijednosti, od nauke preko usluga do poduzimanja raznih aktivnosti za dobrobit društva. Ona unapređuje znanje o našem Zemljinom sistemu, prati stanje klime i vodnih resursa, pruža naučne informacije za informisanje o smanjenju emisija gasova staklene bašte i pruža klimatske usluge i rana upozorenja za podršku prilagođavanju klimi.

Stoga, zajednica WMO-a koristi moć superkompjutera, tehnologije satelita i daljinskog otkrivanja, pametnih mobilnih uređaja i umjetne inteligencije, te jača partnerstvo s privatnim sektorom.

Nauka je ključna za rješenja i može podstaći napredak u pogledu održivog razvoja u svim segmentima. Jedinstveni smo u nauci.

WMO će ostati na prvoj liniji klimatskih akcija dok prihvatamo punu saradnju i inovacije, koristeći kolektivnu ekspertizu za prevladavanje izazova i postizanje naše zajedničke vizije sigurnijeg i otpornijeg svijeta za buduće generacije.