Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

22. mart- SVJETSKI DAN VODA

21.03.2014

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti saradnjom svih zainteresovanih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju!

Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda. Opšta skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila određivanjem 22. marta 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava određeni aspekt slatkih voda.

Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „sveža voda-energija“. Sve veća potražnja za ograničenim zalihama vode stavlja sve veći pritisak na proizvođače energije s intenzivnim korištenjem vode da pronađu alternativne pristupe, osobito na područjima gdje se energija nadmeće s ostalim velikim potrošačima vode (poljoprivreda, prerađivačka industrija, usluge vodosnabdijevanje i odvodnje za gradove) i gdje se korištenja vode mogu ograničiti na održavanje zdravih ekosistama. Nesigurnosti vezane uz rast i razvoj proizvodnje energije na svjetskom nivou (npr. kroz rast neuobičajenih izvora gasa i nafte ili biogoriva,) mogu dovesti do znatnih rizika za vodne resurse i ostale korisnike.


Više o svjetskom danu voda možete saznati na:

http://www.unwater.org/worldwaterday