Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

12 TIMOVA SA ŠEST KONTINENATA NA 4. IHF PRVENSTVU

20.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nakon četverogodišnje pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, prvenstvo nacija u nastajanju Međunarodne rukometne federacije (IHF) održat će se u periodu od 25. i 30. aprila 2023. godine, sa 12 timova,  koji će se boriti za veliku nagradu u Varni, Bugarska.

Bugarska će biti domaćin događaja po drugi put nakon što je izdanje 2017. godine također održano u zemlji kada su Farski otoci osigurali svoju drugu zlatnu medalju.

Međutim, prethodna dva pobjednika, Farski otoci i Gruzija, neće sudjelovati nakon što su pružili izvrsne nastupe na drugim natjecanjima, osiguravši pobjede u kvalifikacijama za EHF EURO 2024. protiv Rumunjske i Litve.

Umjesto toga, na startu će biti 12 timova koji će predstavljati svih šest konfederacija. Europa će imati sedam timova u Bugarskoj, a Aziju, Afriku, Oceaniju, Sjevernu Ameriku i Karibe te Južnu i Srednju Ameriku predstavljat će imati po jednog predstavnika.

Bugarska, Velika Britanija i Malta vratit će se po četvrti put, jer su to jedine strane koje su igrale u svim izdanjima IHF Men’s Emerging Nations Championship. Andora, Azerbajdžan i Moldavija također će se vratiti po treći put, nakon što su sudjelovali na Kosovu 2015. godine i Bugarskoj 2017. godine, dok je Cipar tu po drugi put, nakon što je 2017. godine završio na četvrtom mjestu.

Debitanti Gvatemala također će pokušati osigurati dobar plasman, dok se Kuba, osvajači srebrne medalje na Gruziji 2019. godine, vraćaju s okom na veliku nagradu. Indija i Nigerija će također imati svoj drugi nastup na natjecanju, kompletirajući kartu od 12 utakmica.

12 momčadi bit će podijeljeno u 4 skupine po 3 momčadi u preliminarnom krugu, pri čemu će se pobjednici skupina kvalificirati u polufinale, dok će drugoplasirane momčadi ići za plasman od 5tog do 8.og mjesta, a trećeplasirane momčadi igrat će u krugu za plasman od 9-tog do 12.-tog mjesta.

Ovo je 4. izdanje IHF Men's Emerging Nations Championship nakon što se turnir prethodno održavao 2015., 2017. i 2019. 2021. natjecanje je zamijenjeno IHF/EHF Men's Trophyjem zbog pandemije COVID-19.

Prethodni pobjednici bili su Farski otoci na Kosovu 2015. i Bugarska 2017. te domaćin Gruzija 2019., a Latvija, Turska i Kuba osvojile su srebrne medalje na svakom natjecanju.

Ždrijeb za preliminarni krug 4. izdanja IHF Men's Emerging Nations Championship obavljen je u petak, 10. ožujka, u sjedištu IHF-a u Baselu.

 

Više na: https://www.ihf.info/media-center/news/12-teams-six-continents-enter-4th-ihf-mens-emerging-nations-championship