Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zeleni poslovi i nova radna mjesta

04.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska unija ulaže znatne napore kako bi se postigla ravnoteža između ekonomskog rasta i potrebe za zaštitom prirodne sredine. Postavljeni su izazovni ciljevi za smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje energetske efikasnosti, promociju obnovljivih izvora energije i smanjenje otpada.

 

To je dovelo do pojave širokog spektra zelenih poslova, odnosno poslova kojima se doprinosi očuvanju životne sredine ili vraćanju životne sredine u prvobitno stanje. Međutim, da bi takvi poslovi zaista bili održivi, neophodno je stvoriti zdrave i prihvatljive uslove rada. Zeleni poslovi moraju biti dobri kako za radnike tako i za životnu sredinu.

 

Zeleni poslovi pokrivaju širok spektar različitih poslova u različitim sektorima i uključuju raznovrsnu radnu snagu. Oni doprinose očuvanju ili obnavljanju životne sredine, uključuju aktivnosti koje pomažu u zaštiti ekosistema i biodiverziteta ili smanjuju potrošnju energije i sirovina te smanjenje otpada i zagađenja. 

 

Zeleni poslovi su sve više stvarna potreba tržišta nastala kao rezultat jedne rastuće grane ekonomije, koja će uticati na otvaraje novih radnih mjesta, a pojaviće se potreba za stručnjacima za održivi razvoj, čiste tehnologije, energetsku efikasnost i druge oblasti.

 

Zelena radna mjesta sa stanovišta krajnjeg proizvoda su ona u kojima je proizvod od početka dizajniran kao ekološki prihvatljiv, kao što je ekološka hrana i kozmetika, ekološki turizam ili održiva arhitektura i mnogi drugi.

Pojam „zeleni poslovi“ odnosi se na mogućnosti zapošljavanja u oblastima vezanim za zaštitu životne sredine. Zeleni poslovi naročito pogoduju građevinskom sektoru, gdje se troši najviše energije. Neracionalna potrošnja energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu je karakteristična za gotovo sve tipove postojećih zgrada stambene i javne namjene.

Pitanja energetske efikasnosti ne znače samo uštede u smislu energije ili promjenu goriva koja se koriste. Uložena stredstva će se višestruko vratiti kroz otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Ovo se naročito odnosi na teško zapošljive kategorije stanovništva i na područja i regije koje karakteriše visoka nezaposlenost.