Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Босна и Херцеговина ускоро у Програму ЕУ из области здравства вриједном 5,3 милијарди еура

09.04.2024

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

                На приједлог Министарства цивилних послова, Савјет министара подржао је прикључење Босне и Херцеговине Програму EU4Health, чиме ће Босна и Херцеговина постати дионајамбициознијег програма Европске  уније у области здравства. Овај програм, с буџетом од 5,3 милијарде евра за период од 2021. до 2027. године, пружа значајну финансијску подршку за унапређење здравствених система у земљама чланицама ЕУ и придруженим чланицама.

                Споразум би требало да се примјењује од 1. јануара 2024., што ће омогућити Босни и Херцеговини да учествује у позивима из Програма за 2024. годину.

                Потписивањем Међународног споразума између Европске уније и Босне и Херцеговине о придруживању Програму EU4Health, здравственим институцијама и невладиним организацијама ће бити омогућено коришћење бесповратних средстава из овог програма ЕУ, што ће значајно допринијети унапређењу здравственог сектора у БиХ.

                Програмом ће бити финансиран широк распон акција које су групиране у четири главне области: приправност за кризе, промоција здравља и превенција болести, здравствени системи и радна снага у здравству и дигитално здравство.

                Средства Програма могу бити коришћена за побољшање и подстицање здравља како би се смањило оптерећење изазвано заразним и незаразним болестима, подржавање промоције здравља и превенције болести, смањење здравствених неједнакости, подстицање здравог начина живота и промоцију приступа здравственој заштити. Предвиђени су и пројекти заштите од прекограничних пријетњи здрављу, побољшање доступности, приступачности и цјеновне приступачности лијекова и медицинских производа, јачање здравствених система побољшањем њихове отпорности и слично.

                Министарство цивилних послова ће наставити координисати активности у вези с приступањем и учешћем Босне и Херцеговине у Програму EU4Health, у сарадњи с надлежним институцијама у земљи.