Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Здрава мјеста рада смањују оптерећења

18.02.2021

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Добро управљање ризицима за заштиту здравља и сигурност на раду од користи је за све: раднике, подузећа и друштво. Оно зависи о снажној култури спречавања ризика, која подразумијева да послодавци и руководитељи предано раде на спречавању ризика и потицању радника на активно судјеловање. Активно и партиципативно управљање сигурности и заштитом здравља на раду омогућује сваком подузећу да буде конкурентније захваљујући, на примјер, смањеном изостајању с посла због болести, повећању продуктивности и већој одрживости рада.

Урађен је водич кроз кампању за раздобље 2020.–2022. под називом „Здрава мјеста рада – смањују оптерећења ”, коју организира Европска агенција за сигурност и здравље на раду (EU-OSHA). Циљ је кампање подићи разину свијести о поремећајима мишићно-коштаног система повезанима с радом и важности њихова спречавања. Њоме се жели потакнути сурадња послодаваца, радника и осталих дионика у сврху спречавања поремећаја мишићно-коштаног система повезаних с радом.

Кампањом се жели упутити на то да се ризик од настанка поремећаја мишићно-коштаног система повезаних с радом не може у потпуности уклонити, али се барем може контролирати. Објашњава се да се раном интервенцијом може спријечити да настали поремећаји мишићно-коштаног система повезани с радом постану кронични. Осим тога, објашњава се начин на који добро управљање сигурности и заштитом здравља на раду може радницима који већ пате од кроничних поремећаја мишићно-коштаног система омогућити да се врате на посао, односно, да остану на послу. Кампањом се такођер повећава разина свијести о бројним чимбеницима ризика за настанак мишићно-коштаних поремећаја (физичким, организационим, психосоцијалним, социодемографским и индивидуалним чимбеницима) те о потреби за развијањем превентивних приступа који ће све њих узети у обзир.

С обзиром на то да је EU-OSHA већ водила двије кампање о поремећајима мишићно-коштаног система повезанима с радом (2000. и 2007.), зашто се сада покреће још једна кампања о тој теми? Будући да поремећаји мишићно-коштаног система повезани с радом утјечу на раднике свих добних скупина и на свим врстама послова, та је кампања релевантна за многе. За одрживост рада важно је спријечити изложеност чимбеницима ризика који придоносе настанку поремећаја мишићно-коштаног система повезаних с радом, посебно у контексту све старије радне снаге и политичког циља повећања стопе запослености међу припадницима старијих добних скупина. Надаље, размјери тог проблема и вријеме потребно за остваривање промјена на разини мјеста рада снажан су разлог за то да се у овом тренутку вратимо на ту кључну тему сигурности и заштите здравља на раду.

Недавни докази о утицају рада у сједећем положају на здравље људи преусмјерили су пажњу на држање (особито с обзиром на сједећи положај тијеком рада за рачуналом) и недостатак физичке активности на послу. Дуготрајно сједење присутно је у многим врстама радних окружења: од рада у индустрији на производним тракама до рада на благајнама у супермаркетима и рада за рачуналом. Овом ће се кампањом повећати разина свијести о важности спречавања поремећаја мишићно-коштаног система повезаних с радом који се обавља у статичном сједећем положају тијела тијеком дуљег времена.

Кампања показује да се, унаточ њиховој сложености, поремећаји мишићно-коштаног система повезани с радом могу рјешавати на исти начин као и било који други проблем у подручју сигурности заштите здравља на раду. Подузећима ће се пружити алати и подршка који су им потребни да би поремећајима мишићно-коштаног система повезанима с радом могли приступити на системан начин: практични савјети и водичи те аудиовизуални материјали, примјери добре праксе те студије случаја. Све те информације и додатни материјали доступни су на интернетским страницама кампање (https://healthy-workplaces.eu), укључујући нову базу најважнијих ресурса.