Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan hemofilije

17.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan hemofilije obilježava se 17. aprila u znak sjećanja na rođendan Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije za hemofiliju (WFH). Ovaj dan podsjeća na važnost podrške osobama koje žive s hemofilijom i drugim nasljednim poremećajima krvarenja.

Hemofilija je neizlječiva genetska bolest koju karakteriše poremećaj procesa zgrušavanja krvi, što može dovesti do teških krvarenja.

Ministarstvo civilnih poslova se pridružuje globalnoj zajednici u obilježavanju ovog dana i podržava WFH u ostvarivanju njihove vizije za pristupačniju njegu svima koji žive s ovim poremećajima, bez obzira na njihovu lokaciju, spol ili vrstu poremećaja krvarenja.

Ovogodišnja tema, "Jednak pristup za sve: prepoznavanje svih poremećaja krvarenja", podsjeća nas na važnost prepoznavanja i razumijevanja svih oblika poremećaja krvarenja te na važnost osiguranja jednakog pristupa adekvatnoj njezi za sve oboljele.

Ministarstvo civilnih poslova poziva sve relevantne institucije i organizacije da se pridruže ovom važnom globalnom naporu.