Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

STAVLJANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SREDIŠTE EKONOMSKOG OPORAVKA NAKON COVID-19

17.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pandemija nesrazmjerno pogađa radnice. Vlade bi trebale dati prioritet politikama koje umanjuju efekte krize COVID-19 na njihova radna mjesta.

Prije početka krize COVID-19 veliki broj žena bio je isključen sa tržišta rada. Pandemija je stvari pogoršala.

Više žena nego muškaraca radi u sektorima koji su teško pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije, poput turizma, ugostiteljstva i sektora proizvodnje konfekcije. Veliki broj radnika u domaćinstvu, od kojih su većina žena, također je u opasnosti da izgubi posao. Velika većina zdravstvenih radnika su žene, što povećava rizik od zaraze virusom.

Evo pet načina kako osigurati da posao žena dugoročno ne bude ugrožen krizom COVID-19:

-        Spriječite da žene ostanu bez posla primjenom politika koje ih održavaju u radu, jer žene teže nego muškarci imaju povratak na plaćeni posao nakon što krize prođu. Kompenzacijom gubitaka u platama prouzrokovanih privremenim smanjenjem radnog vremena ili obustavom rada, ove politike mogu pomoći u održavanju žena na radnom mjestu i zaštiti njihovih vještina.

-        Pomozite ženama da pronađu novi posao ako su ga izgubile: Javne službe za zapošljavanje (PES), koje traže osobe za zapošljavanje i poslodavce, mogu pomoći ženama da pronađu posao u proizvodnji i uslugama. Na lokalnom nivou mogu ubrzati zapošljavanje u sektorima koji zapošljavaju u toku pandemije

-        Izbjegavajte smanjivanje subvencija: Smanjenje izdataka u javnim službama ima nesrazmjeran učinak na žene i djecu. Zbog toga je važno izbjegavati umanjenje budžeta za zdravstvo i obrazovanje, naknada i penzija. Prethodne krize pokazale su da, kada je podrška zapošljavanju i socijalnoj zaštiti srž paketa podsticaja, one pomažu stabilizaciji prihoda domaćinstva i dovode do bržeg oporavka.

-        Uložite u njegu: Usluge njege mogu stvoriti pristojna radna mjesta, posebno za žene. Ova kriza ukazala je na često težak i podcijenjen rad radnika u njezi, čiji je doprinos bio i ostaje presudan za prevladavanje pandemije. Poboljšanje njihovih radnih uslova imat će značajan utjecaj na mnoge radnice, s obzirom na veliki broj onih koji rade u sektoru njege.

-        Promovisati politike zapošljavanja koje se fokusiraju na žene: vlade moraju proaktivno uravnotežiti efekte krize COVID-19 na žene. Iz šire perspektive, paketi makroekonomskih podsticaja moraju i dalje podržavati i stvarati radna mjesta za žene. Politike bi se trebale usredotočiti na teško pogođene sektore koji zapošljavaju veliki broj žena, zajedno s mjerama koje pomažu u uklanjanju nedostataka u vještinama žena.