Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Povodom Svjetskog dana zdravlja Ministarstvo civilnih poslova ističe važnost pristupa zdravstvenoj zaštiti

05.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministarstvo civilnih poslova povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. aprila pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, ukazuje na ključne zdravstvene teme i važnost podizanja svijesti o zdravlju pojedinca i zajednice.

                Ovaj dan je podsjetnik na pravo svakog pojedinca na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira na socioekonomski status, lokaciju ili porijeklo. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, "Moje zdravlje, moje pravo", naglašava važnost osnovnog ljudskog prava na pristup zdravstvenoj zaštiti te potrebu za univerzalnim pristupom zdravstvenim uslugama.

                Pandemija COVID-19 posebno je istaknula nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti širom svijeta. Loši uslovi stanovanja, nedostatak obrazovanja, nejednakost u zapošljavanju te nedostatak pristupa čistoj vodi, vazduhu i zdravstvenim uslugama dovode do bolesti koje se mogu izbjeći i štete društvu u cjelini.

                Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja ima za cilj podizanje svijesti o kritičnim zdravstvenim problemima, promovisanje jednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti te inspirisanje pojedinaca i vlada na djelovanje za unapređenje zdravstvenih usluga i infrastrukture.

                Ministarstvo civilnih poslova podržava napore Svjetske zdravstvene organizacije u promociji zdravlja kao osnovnog ljudskog prava.

                Pozivamo na pridruživanje obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i da zajedno radimo na stvaranju svijeta u kojem svi imaju priliku živjeti zdrav život.