Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova podržava aktivnosti na certifikaciji Kulturne rute Vijeća Evrope u oblasti farmacije

23.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

           Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović održala je sastanak sa predstavnicima Udruženja za farmaciju – Muzej farmacije. Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Udruženja Tarika Čatića, koji je tom prilikom informisao da je u proteklom periodu, Udruženje aktivno radilo na aplikaciji priznavanja i certifikacije Kulturne rute Vijeća Europe pod nazivom “Evropska ruta historijskih apoteka/ljekarni i medicinskih vrtova”.

            Čatić je rekao da je završen izvještaj nezavisnog eksperta koji je dao pozitivno mišljenje da navedena ruta bude certificirana, pa će se o tome glasati na predstojećem European Partial Agreements (EPA) sastanku u Luksemburgu 22. 5. 2024. godine. Priznavanje rute od Vijeća Evrope, Bosnu i Hercegovinu će staviti u fokus i mapu interesovanja stručne i šire publike, te značajno obogatiti turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

            Predstavnici Udruženja za farmaciju upoznali su o konceptu i sadržaju Muzeja farmacije, ističući da nudi stalnu izložbu koja govori o razvoju farmacije u svijetu i Bosni i Hercegovini prateći periode i historijske prekretnice koje su uticale na farmaciju. Osim stalne, Muzej nudi i tematske izložbe samostalno i u saradnji sa partnerima.

             Čamur Veslinović je izrazila zadovoljstvo osnivanjem ovog jedinstvenog mjesta edukacije o različitim zdravstvenim i naučno popularnim temama, mjesta od izuzetnog značaja za očuvanje istorije farmacije od njenog postanka i razvoja, do modernog doba. Osvrnuvši se na projekat Kulturne rute, istakla je podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine projektu kojim bi se Bosna i Hercegovina upisala na još jednu – šestu po redu Kulturnu rutu.