Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине и компанија Sandoz (Lek Pharmaceuticals) потписали уговор о донацији лијекова

30.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Савјет министара Босне и Херцеговине данас је усвојио информацију Министарства цивилних послова БиХ о намјери фармацеутских компанија да донирају лијек Hydroxycloroquine Sulphate грађанима Босне и Херцеговине.

С тим у вези, Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине и компанија SANDOZ (Lek Pharmaceuticals d.d., члан компаније Sandoz), потписали су Уговор о донацији којим ће Sandoz донирати Босни и Херцеговини 22.800 таблета  Hydroxychloroquine Sulphate који се показао  једним од најефикаснијих лијекова у лијечењу Covid -19 заразне болести.

Потписивању Уговора су претходиле исказане потребе свих релевантних здравствених институција Босне и Херцеговине те рјешења о одобрењу за увоз и кориштење лијекова и медицинских средстава хуманитарног карактера у Босни и Херцеговини. Ове потребе су доставили Федерално министарства здравства, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељење за здравство и остале услуге Брчко дистрикта БиХ.

У склопу заједничког споразума Европске уније о јавним набавкама медицинских средстава, Босна и Херцеговина је према Европској комисији уз  Remdesivir, Kaletru и Interferon исказала и потребе и за лијеком Hydroxychloroquin тако да је у процесу чекања тражене набавке донација Lek Pharmaceuticals d.d. изузетно значајна за све релевантне здравствене институције Босне и Херцеговине.

У наредном периоду, Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине ће покренути процедуру потписивања уговора о донацијама лијека Hydroxychloroquin-a  са компанијама SANOFI и ZADA. За лијек Avigan ће са владом Јапана покренути процедуру набавке лијекова у складу са важећим босанскохерцеговачким прописима.