Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija, Borba protiv govora mržnje u sportu

06.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, putem online platforme, učestvovali su u radu konferencije „Borba protiv govora mržnje u sportu“. Konferenciju koja je održana u Madridu, dio je projekta koji sufinansiranju Evropska unija i Vijeće Evrope, a implementira Sportska divizija Vijeća Evrope. Kroz projekat će  do juna 2024. godine, biti pružena tehnička pomoć javnim vlastima u Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori, Španiji i glavnim sportskim akterima koji će razviti sveobuhvatne strategije u okviru ljudskih prava za prevenciju i borbu protiv govora mržnje u sportu.

Konferecija je okupila visoke zvanice i predstavnike iz svijeta sporta kako bi razmotrili pitanje govora mržnje u sportu. Kroz sveobuhvatne diskusije i prezentacije, prikazan je napredak koji su zemlje učesnice ostvarile u području njegovanja kulture poštovanja u sportu.

U okviru projekta uspostavlen je onlajn resursni centar koji pruža relevantne informacije o postojećim alatima za borbu protiv govora mržnje u sportu. Na ovaj način biće identifikovane mjere za sprečavanje, suzbijanje, prijavljivanje i otklanjanje govora mržnje, posebno kroz kampanju pokreta zabrana govora mržnje, Strategiju za rodnu ravnopravnost Vijeća Evrope, program Proširenog parcijalnog sporazuma o sportu i drugi relevantni instrumenti.