Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Grupe radnika u kojima je najviše otkaza zbog korona krize

30.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Najveće žrtve korona krize na tržištu rada su zaposleni na određeno vrijeme, sezonci i radnici na povremenim poslovima, pokazuje nova analiza eurostatističara.

U EU je, prema podacima koje je objavio Eurostat, na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja bilo oko 19,2 miliona zaposlenih na određeno vrijeme u dobnoj grupi od 20 do 64 godine, dok ih je krajem prošle godine bilo 22,2 miliona.

To znači da se u prvoj polovini ove godine broj zaposlenih na određeno vrijeme u EU smanjio za oko tri miliona, ili za više od 13%. Pao je i udio zaposlenih na određeno vrijeme u ukupnom broju zaposlenih, i to s 11,6%, koliko je iznosio krajem prošle godine, prije izbijanja korona krize, na 10,2% sredinom ove godine, nakon proljetnog lockdowna.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti u EU porasla je sa 6,5%, koliko je iznosila krajem 2019. godine, na 7,1% krajem juna ove godine. Smanjenje broja zaposlenih na određeno vrijeme, može se zaključiti iz podataka Eurostata i glavni je generator rasta nezaposlenosti u korona krizi. 

Promjenama koje je na tržište rada unijela pandemija korona virusa posebno su, upozoravaju u Eurostatu, pogođeni mladi. Većina njih ionako je radila na određeno vrijeme, a korona kriza je dovela do značajnog pada udjela mladih radnika među zaposlenima na određeno vrijeme.