Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

3. juni – Svjetski dan bicikla

03.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pridružuje se globalnom obilježavanju Svjetskog dana bicikla 3. juna. Ovaj dan, koji je ustanovila Glavna skupština Ujedinjenih naroda 12. aprila 2018. godine (rezolucija 72/272), posvećen je promociji biciklizma kao jednostavnog, dostupnog i ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Inicijativu za uspostavljanje Svjetskog dana bicikla pokrenuo je Leszek Sibilski, član omladinske reprezentacije i poljski sociolog, čiji je članak "Biciklizam je svačiji posao" iz 2015. godine podstaknuo kampanju koja je rezultirala ovom važnom rezolucijom. Uz podršku delegacije iz Turkmenistana, UN je prihvatio nacrt rezolucije kojom se 3. juna proglasio Svjetskim danom bicikla.

Rezolucija naglašava "jedinstvenost, dugovječnost i svestranost bicikla, koji je već dva stoljeća u upotrebi kao pouzdano, čisto i ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo". Bicikl, kao simbol ljudskog napretka i razvoja, promoviše toleranciju, međusobno razumijevanje, poštovanje, socijalnu uključenost i kulturu mira. Također, bicikl predstavlja održivi transport i prenosi pozitivnu poruku potpore održivoj potrošnji i proizvodnji, s pozitivnim uticajem na klimu.