Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Државна комисија за границу Босне и Херцеговине наставља активности на разграничењу са Црном Гором

23.01.2017

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:


Предсједавајући Државне комисије за границу Босне и Херцеговине Един Кучуковић разговарао је у Амбасади Црне Горе са амбасадором Миланом Лакићем о наставку активности на разграничењу Босне и Херцеговине и Црне Горе. Амбасадор Лакић, нагласио је том приликом, да у пуном капацитету  стоји на располагању надлежним органима Босне и Херцеговине за сваку врсту сарадње с циљем да се сви послови на разграничењу између двије земље заврше на најбољи могући начин.

            О истој теми 19.јануара 2017. године у Министарству цивилних послова БиХ разговарале су делегације Босне и Херцеговине и Црне Горе, предсједавајући Државне комисије за границу Един Кучуковић и помоћник министра у Сектору за геодетске, геолошке и меторолошке послове Харис Ченгић у име Босне и Херцеговине, а у име Црне Горе савјетник министра за унутрашње послове у Служби за интегрисано управљање границом и граничним прелазима Милан Пауновић са сарадницима. На састанку је исказана заједничка жеља да се на принципима узајамне сарадње и поштовања, наставе послови на разграничењу, означавању и утврђивању границе између двије пријатељске земље. Истакнуто је да су се стекли услови за наставак ових активности, те су размјењени контакт подаци за обављање комуникације по моделу који омогућава ефикасну размјену потребних информација. Исказан и заједнички став да се одржи састанак међудржавних комисија за границу двије земље у најскорије могуће вријеме.

            Државна комисија за границу Босне и Херцеговине у наредном периоду ће интензивирати активности  како би се послови разграничења са сусједним земљама окончали у најбољем интересу Босне и Херцеговине, те у складу са важећим законским и подзаконским актима који третирају ову материју и према међународним инструментима којима је приступила БиХ.

            Вијеће министара Босне и Херцеговине је на 71. сједници, одржаној дана 31.08.2016. године донијело Одлуку о оснивању Државне комисије за границу Босне и Херцеговине. Државна комисија за границу Босне и Херцеговине је, почев од 31.10.2016. године и службено отпочела са радом. На другој сједници Државне комисије за границу Босне и Херцеговине, одржаној дана 05.12.2016. године, договорено је да се дипломатским путем обавијесте сусједне земље о спремности Босне и Херцеговине за наставак разговора у погледу државне границе Босне и Херцеговине.