Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sektoru za državljanstvo i putne isprave zadaci se redovno obavljaju

18.01.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sektoru za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u sedmici od 11.01. do 15.01.2021. godine, nije bilo novih slučajeva zarae virusom Covid 19. Poslovi i radni zadaci iz okvira nadležnosti Sektora su se redovno obavljali. Može se konstatovati da je nastavljen trend smanjenog broja stranaka uprkos činjenici da se radi o prazničnom periodu i da je  ranije u ovo vrijeme bio uobičajen povećan broj stranaka. Desio se veliki priliv predmeta zaprimljenih putem Ministartsva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine krajem kalendarske godine i rješavanje tih predmeta još uvijek traje. Zaposleni u Sektoru i stranke su se disciplinovano pridržavali zaštitnih mjera.

Uz odgovarajući raspored rada u sjedištu i od kuće u Sektoru za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine građani svakodnevno mogu u sjedištu Ministarstva civilnih poslova obaviti sve poslove i regulisati svoja prava iz oblasti državljanstva, ličnih i putnih isprava kao i revizije državljanstva bez najave.

            Telefonska i komunikacija putem elektronske pošte je zadržala visok intenzitet. Mnogo je postavljenih pitanja o mogućnosti obavljanja određenih poslova putem punomoćnika. Sve koji to pitaju se upućuju da punomoć u inostranstvu mogu dati u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH ili kod notara. U slučajevima kada Bosna i Hercegovina sa državom gdje se daje punomoć nema zaključen sporazum o međusobnom priznavanju javnih isprava (SR Njemačka) stranke se upućuju da obavezno izvrše Apostille nadovjeru notarskih punomoći u nadležnom sudu SR Njemačke i drugih država sa kojima Bosna i Hercegovina nema zaključen sporazum međusobnog priznavanja javnih isprave.