Sve vijesti

Ministar Nović sa ambasadorom SAD-a Patrikom Munom (Patrick Moon)- Nastavak zajedničkih aktivnosti u očuvanju kulturnog nasljeđa i deminiranju

10.5.2012

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ambasador SAD u BiH Patrik Mon razmotrili su tokom razgovora u Sarajevu niz značajnih pitanja i mogućnosti saradnje, uvažavajući nadležnosti Ministarstva civilnih poslova.

Mun je podsjetio da su SAD uložile značajna sredstva u očuvanje kulturne baštine BiH. Najavio je da će sredstva ubuduće biti ulagana u očuvanje kulturnog nasljeđa, edukaciju i istraživanje u toj oblasti.

Ministar Nović rekao je da Ministarstvo civilnih poslova treba biti aktivnije uključeno  u odlučivanje o realizaciji projekata koje vodi američka ambasada u oblasti kulture u BiH. „Ministarstvo, kao koordinator u oblasti kulture, bavi se procjenom projekata u BiH uvažavajući teritorijalnu, vjersku i nacionalnu zastupljenost u korištenju fondova“ rekao je ministar Nović.

On je podsjetio da je ostvarena saradnja  sa entitetima  i kantonima u oblasti obrazovanja i čime je  pokazano da Ustav BiH nije problem u uspostavljanju koordinacije ukoliko postoji  dobra volja za dijalog. Najavio je da će na narednoj sjednici biti razmatrano postojanje dvije škole pod jednim krovom i rekao da očekuje saradnju svih u rješavanju problema.

Sagovornici su se složili da je važno što prije donijeti Zakon o deminiranju BiH. Ministar Nović zahvalio je na dosadašnjoj pomoći i ukazao na potrebu  kontinuiranog  rada  i nastavak saradnje  sa SAD i ITF fondom u ovoj oblasti.

Američki ambasador Patrik Mun podržao je kandidaturu  Istočnog Sarajeva  i Sarajeva  za organizaciju Olimpijade mladih 2017. godine. Ministar Nović podržao je inicijativu i zatražio da se temeljito sagleda finansijska situacija i mogućnosti za organizaciju takvog događaja.