Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ZAVRŠEN TRENING “DA NIKO NE BUDE IZOSTAVLJEN: SMANJENJE NEJEDNAKOSTI U PRISTUPU ZDRAVSTVENIM I SRODNIM USLUGAMA U EVROPI”

11.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Zajedničke akcije o jednakostima u zdravlju u Evropi (Joint Action on Health Equity Europe - JAHEE), projekta u kojem učestvuju 24 zemlje članice EU/Trećeg  zdravstvenog programa EU (2014-2020), među kojima je i Bosna i Hercegovina, Andaluzijska škola javnog zdravlja (EASP) - koordinator Radnog paketa 8 (Poboljšanje pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama za osobe koje su izostavljene/zanemarene) iz navedenog projekta, organizovala je online trening  “Leaving No One Behind: Reducing inequities in Access to Health and Related Social Service in Europe” (Da niko ne bude izostavljen/zanemaren: smanjenje nejednakosti u pristupu zdravstvenim i srodnim uslugama u Evropi).

 

Trening je održan u periodu od 4. do 30. oktobra 2021. godine, i proveden kroz 6 nastavnih jedinica ili modula, u trajanju od 5 časova sedmično.

 

Cilj treninga bio je da razvije vještine za osmišljavanje najvažnijih elemenata koji mogu biti korisni kreatorima politike, donosiocima odluka u zdravstvenom sistemu i menadžerima zdravstvenih sistema vezano za sljedeće:

a) glavne dimenzije nejednakog pristupa zdravstvenim i srodnim socijalnim uslugama u Evropi,

b) strukturne prepreke zdravstvenog sistema koje dovode do nejednakosti u pristupu uslugama,

c) glavne trendove u ovoj oblasti uočenim u 13 zemalja učesnica,

d) intervencije koje su se pokazale efikasnima za ublažavanje uticaja procesa socijalne isključenosti koji generiše nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama,

d) prepreke za napredne politike i programe koje pogoduju provedbi tih intervencija,

e) proces promjena neophodnih za smanjenje tih prepreka.

 

Program treninga obuhvatio je sljedeće aspekte:

Modul 1: Priroda i obim nejednakosti u pristupu zdravstvu i srodnim socijalnim uslugama u Evropi (2 časa),

Modul 2: Ključni faktori koji generišu nejednakosti u pristupu zdravstvu i srodnim socijalnim uslugama u Evropi (3 časa),

Modul 3: Smanjenje nejednakosti u pristupu uslugama za ranjive grupe stanovništva (4 časa),

Modul 4: Podsticanje koordinacije između zdravstvenih i socijalnih službi radi poboljšanja pristupa onima koji su izostavljeni/zanemareni (1 čas),

Modul 5: Preporuke za prevladavanje nejednakosti u pristupu zdravstvenim i socijalnim uslugama u Evropi (5 časova),

Modul 6: Akcioni plan za smanjenje nejednakosti u pristupu zdravstvenim i srodnim socijalnim uslugama u Evropi, (5 časova).

 

Trening je, prije svega, bio namijenjen  profesionalcima iz nacionalnih i regionalnih zdravstvenih vlasti/uprava, aktivnim na poljima razvoja politike, planiranja i organizacije pružanja zdravstvenih i srodnih socijalnih usluga koji se bave odgovorom na nejednakosti u pristupu zdravstvu i srodnim socijalnim uslugama i osoblju nacionalnih agencija/nacionalnih zavoda/instituta/škola za javno zdravstvo uključenom u nastavu i/ili istraživanje u oblastima zdravstvene politike, zdravstvenih sistema, epidemiologije zdravstvene zaštite, praćenja i evaluacije ishoda zdravstvenih usluga, istraživanja zdravstvenih usluga i upravljanje zdravstvenim sistemima.

Trening je pohađalo pet učesnika iz Bosne i Hercegovine - predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Nakon završetka treninga, organizator je dodijelio certifikate učesnicima koji su odslušali sve module tokom sedmičnih vebinara.