Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić na online konferenciji o izazovima u deminiranju u BiH

13.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je u ime  ministrice Ankice Gudeljević na otvaranju online konferencije o izazovima u deminiranju u BiH, koja je organizovana na inicijativu Ministarstva inostranih poslova Republike Njemačke.

Obraćajući se učesnicima Ilić je podsjetio da je Ministarstvo civilnih poslova u čijoj nadležnosti je i deminiranje, uz pomoć donatora i domaćih izvora finansiranja uradilo veliki posao na uklanjanju mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka, kao i posao na razvoju kapaciteta i  tehnologije za implementaciju operativnih aktivnosti.

„Nažalost, i pored uloženog napora BiH je i dalje u samom vrhu po broju zaostalih mina i neeksplodiranih sredstava u Evropi.  Minski sumnjive površine iznose 965,26 km2 ili 1,88% od ukupne teritorije zemlje.

Bitno je naglasiti da je u zadnjih nekoliko godina došlo do drastičnog pada broja žrtava, dok u ovoj godini nije bilo stradanja civilnog stanovništva, što je zasigurno rezultat redukcije rizika kroz operacije deminiranja i obilježavanja, kao i brojnih  aktivnosti  upozoravanja na mine“, rekao je Ilić.

Zamjenik ministrice podsjetio je da je formirana Komisija za deminiranje u BiH što je bio uslov za ozbiljan i posvećen institucionalni rad za ovo polje djelatnosti. Najavio je da će Ministarstvo na temelju rezultata projekta "Opća procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019“  do kraja 2020. godine, upututi zahtjev Savjetu ministara BiH za pokretanje revizije Strategije 2018. – 2025. kako bi  bila usuglašena sa novom minskom situacijom.