Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić primio predstavnike Asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) za BiH

13.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić razgovarao je u Sarajevu sa  predstavnicima Asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) za BiH Ankom Raić, Stanom Nagradić i Mladenom Radovićem o statusu institucija koje se bave zaštitom i promocijom kulture i tradicije svih naroda u BiH.

                Predstavnici CIOFF-a informisali su o svom radu ističući da je Asocijacija u direktnoj vezi sa UNESCO-m, da se u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima iz čitave BiH bavi zaštitom i promocijom kulture i naslijeđa, posebno nematerijalne baštine, te da se pod njihovim okriljem održava šest međunarodnih festivala folklora godišnje, od čega festival derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” – “Bosiljkovanje” ispunjava najviše CIOFF standarde u ovoj oblasti.

                Naglasili su da je za nastavak uspješnih projekata potrebna podrska institucija države. Na kulturu se ne treba gledati samo kao na potrošnju, nego na priliku za promociju naših potencijala  u svakom, pa i ekonomskom smislu, naglasili su predstavnici CIOFF-a.

                Zamjenik ministra Siniša Ilić izrazio je divljenje prema entuzijazmu ljudi koji kroz folklor i nematerijalnu baštinu na najbolji način promovišu narode koji žive u BiH širom svijeta. Iskazao je podršku radu Asocijacije i očekivanje da će projekti koje realizuju biti prepoznati u Bosni i Hercegovini, jer na međunarodnom planu već jesu.