Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zabilješka sa informativne sesije SZO-a na temu porijekla virusa SARS-CoV-2, Ženeva, 16. juli 2021. godine

26.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana, 16. jula 2021. godine održana je u virtuelnom formatu specijalna informativna sesija na temu porijekla virusa COVID-19 za zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. Ministri zdravstva, zemalja članica Svjetske zdravstvene organizacije, ovom su prilikom informirani na temu objavljivanja prvog izvještaja nakon okončanja fact-finding misije u N.R. Kini, u skladu sa rezolucijom Svjetske zdravstvene skupštine br. 73.1.

Navedenim  izvještajem identifikovano je više oblasti koje zahtjevaju dodatna proučavanja, među kojima su integrirana proučavanja ljudi, divlje faune, poljoprivrednih životinja i uhvaćenih divljih životinja. Također potrebno je izvršiti proučavanja u kojima će prioritet biti geografska područja u kojima su se pojavile prve indikacije kruženja virusa SARS-CoV-2 i dodirnih područja u kojima su koronavirusi povezani sa SARS-CoV-2 pronađeni u ne-ljudskim rezervoarima. Treća faza proučavanja odnosi se na tržnice sa životinjskim mesom u i oko Wuhana uključujući i kontinuirana proučavanja životinja koje se na tržnici u Huananu prodaju na veliko.

Utvrđivanje mjesta odakle je virus došao ima presudnu važnost za razumijevanje kako je pandemija krenula i za prevenciju budućih izbijanja pandemije. Ovo se smatra značajnom obavezom prema porodicama 4 miliona ljudi koji su izgubili svoje najmilije, kao i za milione osoba koje su prošle kroz teške patnje izazvane virusom.

U tom smislu, generalni direktor je najavio da Sekretarijat uspostavlja jednu stalnu Međunarodnu naučno savjetodavnu grupu za porijeklo novih patogena – International Scientific Advisory Group for Origins od Novel Pathogens-SAGO, koja će igrati ključnu ulogu u narednoj fazi studija porijekla SARS-CoV-2, kao i porijekla budućih novih patogena.