Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Odluka o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu

28.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                                                                                                                                            

Na osnovu člana 10. stav (1) Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu („Službeni glasnik BiH“, broj 42/22), člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08) i člana 13. stav (1) Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu ("Službeni glasnik BiH", broj 56/22), na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 84. vanrednoj sjednici, održanoj 22.12.2022. godine, donijelo je                                              

 

                                                                                ODLUKU

o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu

 

Član 1.

(Predmet Odluke)

(1)        Ovom odlukom raspoređuju se sredstva iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu, sljedećim subjektima:

Redni broj      Naziv i sjedište subjekta                      Naziv projekta   Dodijeljeni iznos sredstava

 

  1.  

Partnerstvo za zdravlje, Sarajevo

“Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta dobrovoljnog, povjerljivog testiranja i savjetovanja na HIV i AIDS u BiH i socijalna podrška osobama koje žive s HIV-om”

6.800,00

2.

Udruženje žena „Derventa“,

Derventa

“Prevencija alkoholizma među adolescentima”

6.600,00

3.

Udruga KAP, Mostar

“Znanjem za zdravlje”

6.500,00

4.

 

Savez udruženja NVO Roma RS, Gradiška

„Povećanje svijesti kod romske populacije o prevenciji HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti“

5.100,00

 

5.

 

Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Sarajevo

“Prevencija ovisnosti mladih o narkoticima – Droga nema posljednju riječ!”

5.000,00

 

Udruga za održivi razvoj Hercegovine-UZOR Hercegovine, Ljubuški

“Edukativna platforma i kampanja s ciljem poticanja na HIV testiranje”

5.000,00

Kantonalno udruženje osoba s invaliditetom i borbe protiv ovisnosti "Ruka ruci", Bihać

„Edukacija i testiranje omladine na HIV i Hepatitis B i C na USK-a!“

5.000,00

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Sarajevo

“Evropski prevencijski kurikulum (EUPC)-Promocija naučno utemeljene, djelotvorne i standardizirane prevencije ovisnosti u BiH”

5.000,00

9.

Udruženje građana „VIKTORIJA“, Banja Luka

„Osnaži se znanjem“

5.000,00

(2) Ukupna raspoloživa sredstva za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu iznose 50.000,00 KM i dodjeljuju se iz budžeta Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo) za 2022. godinu s pozicije “Tekući grantovi”.

 

Član 2.

(Izvještaj o utrošku sredstava)

(1) Subjekti iz člana 1. ove odluke (u daljem tekstu: Korisnici sredstava) dužni su Ministarstvu dostaviti završni izvještaj o namjenskom utrošku sredstava prema Obrascu za narativni izvještaj (Prilog 5) i Obrascu za finansijski izvještaj (Prilog 6), koji su dio Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu ("Službeni glasnik BiH", broj 56/22).

(2) Korisnici sredstava, u skladu sa stavom (1) ovog člana, dužni su završni narativni i finansijski izvještaj dostaviti u roku od godinu dana od potpisivanja ugovora ili do raspisivanja novog konkursa.

 

Član 3.

(Ugovor o korištenju dodijeljenih sredstava)

(1)        Ministarstvo s korisnicima sredstava, nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese Odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu, te ista bude objavljena u "Službenom glasniku BiH", zaključuje Ugovor kojim će biti definirana međusobna prava i obaveze ugovornih strana (u daljem tekstu: ugovor).

(2)        Prije zaključivanja ugovora, korisnici sredstava se obavještavaju elektronskim i usmenim putem o Odluci Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu, te se od istih traži da u roku od sedam dana dostave:

a) Korigirani budžet usklađen sa odobrenim sredstvima. Korigirani budžet projekta postaje dio ugovora iz stava (1) ovog člana i isti mora biti potpisan od strane ovlaštene osobe i ovjeren pečatom. U korigiranom budžetu, dozvoljeno je mijenjanje iznosa po budžetskim linijama, ali ne i mijenjanje budžetskih linija.

(3)U slučaju kada je korisnik sredstava ugovorno tijelo u smislu čl. 4. i 5. Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH“, broj 39/14, 59/22), za nabavku opreme, roba ili usluga, iz sredstava odobrenog projekta korisnik sredstava primjenjuje procedure definirane Zakonom o javnim nabavkama, odnosno doznačena sredstva će utrošiti u skladu s zakonskim propisima i pravdati relevantnim računovodstveno- finansijskim dokazima.

(4) Ako korisnik sredstava granta nema status ugovornog tijela (udruženja, fondacije i sl.), s obzirom na to da se radi o trošenju javnih sredstava, korisnik sredstava je obavezan transparentno trošiti dodijeljena sredstva i dostaviti Izjavu o transparentnom trošenju sredstava.

(5) Ako korisnik sredstava ne prihvati uvjete propisane ugovorom iz ovog člana gubi pravo na korištenje sredstava, te je u tom slučaju dužan pisano obavijestiti Ministarstvo u roku od sedam dana.

 

Član 4.

(Realizacija Odluke)

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

                                                                          

 

 

 

Član 5.

(Stupanje na snagu)

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku BiH".