Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

WHO uručio Ministarstvu civilnih poslova BiH donaciju zaštitne medicinske opreme

29.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Regionalni ured za Evropu, osigurala je donaciju zaštitne medicinske opreme  Ministarstvu civilnih poslova koja se sastoji od 20.000 maski i 1000 vizira. Donacija je uručena ispred zgrade UN-a u Sarajevu.

Ministarstvo civilnih poslova i Svjetska zdravstvena organizacija od početka pandemije veoma uspješno surađuju i donacija je samo  nastavak te suradnje i izraz riješenosti obje strane da na najbolji način pomognu stanovnicima BiH. Donacija je izraz dobre volje i znak zahvalnosti za uspješnu suradnju ove dvije institucije.

Direktor regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, gospodin Victor Olsavszky je naglasio da je sretan što donaciju uručuje Ministarstvu koje predano radi sve vrijeme pandemije, naglasivši da „oni ne sjede za laptopom i tipkaju izvještaje nego prikupljaju i dva puta dnevno dostavljaju izvještaje u SZO uz sve ostale aktivnosti koje obavljaju“. Istakao je da je ovo Ministarstvo izvor inspiracije za mnoge jer od početka krize realizira niz aktivnosti koje se odnose na pomoć i dobrobit za sve  u BiH.

Naglasio je također da se „virus nije promijenio nego su ljudi sada relaksiraniji“, te je podsjetio na nužna pravila ponašanja uz virus koji je oko nas.

Ministrica Gudeljević naglasila je da je „Pomoć koju je do sada Svjetska zdravstvena organizacija uručila stanovnicima BiH, zdravstvenim radnicima i ostalima u stanju potrebe veoma je važna za nadvladavanje ovog akutnog zdravstvenog problema u BiH, ali ništa manje i u cijelom svijetu“. Dodala je i da ove dvije institucije čeka još jedna značajna aktivnost, a to je štampanje preporuka za sve koji ulaze u BiH.

Primopredaji donacije prisustvovali su još i gđa Ingrdi Macdonald rezidentna koordinatorica UN-a u BiH i Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH.