Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Visoka delegacija programa COST Evropske unije u Ministarstvu civilnih poslova

17.04.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović primila je u Sarajevu visoku delegaciju programa COST (European Cooperation in Science and Technology) Evropske unije, koju je predvodio predsjednik Komiteta visokih dužnosnika COST asocijacije prof. dr. Sierd Cloething.

            Bosna i Hercegovina je od 2009. punopravna članica programa COST . U prethodnom periodu imala je preko 450 učešća u akcijama COST-a, sa stalnim godišnjim rastom istraživača uključenih u COST akcije. Od 2012.godine istraživači iz Bosne i Hercegovine povukli su preko 1 milion eura.

            Pored redovnog učešća u Akcijama COST-a, istraživači iz BiH sudjelovali su i u tzv. Kratkotrajnim naučnim misijama i ljetnim školama, od kojih je određeni broj organiziran i u BiH.

            Program COST je najstariji međuvladin okvir za međunarodnu saradnju u oblasti nauke i tehnologije u Evropi, osnovan 1971. godine. Glavna karakteristika COST-a je fleksibilnost, tj. mogućnost da istraživači direktno predlože teme za svoje istraživačke projekte, a zemlje članice odlučuju hoće li učestvovati ili ne, što je velika prilika za naučnike i istraživače iz BiH.

            COST-ov poziv za prijavu projekata je konstatno otvoren, a projekti se evaluiraju 2 puta godišnje, krajem marta i krajem septembra, te je sa sastanka u Sarajevu još jednom upućen poziv istraživačima da se uključe u aktivnosti u okviru COST programa.

            Visoka delegacija COST programa, osim posjete Ministarstvu civilnih poslova BiH, prisustvovala je i redovnom godišnjem COST Informativnom danu na Univerzitetu u Sarajevu.