Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Virtuelna informativna sesija Svjetske zdravstvene organizacije

27/03/2020

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u saradnji sa stalnim misijama država pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, organizirala Virtuelnu informativnu sesiju,  27. marta 2020. godine, za zemlje članice SZO.

Cilj sesije ja bio predstavljanje ažuriranih informacija o trenutnoj globalnoj situaciji, pružanje mogućnosti predstavnicima zemalja da zatraže dodatne informacije i/ili pojašnjenja od SZO-a, kao i da se države članice podjele iskustva u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19.

U ime Bosne i Hercegovine, pored predstavnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na sesiji su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnog ministarstva zdravstva.

Generalni direktor SZO-a dr Tedros Adhanom Ghebreyesus informirao je prisutne o načinu realizacije virtualne informativne sesije,  a zatim su ministri zdravlja NR Kine, Japana, Republike Koreje i Singapura prezentirali aktivnosti i mjere odgovora na COVID-19 u svojim zemljama.

Tokom sesije predstavnici zemalja članica imali su priliku da dobiju informacije u vezi sa mjerama koje su navedene zemlje preduzimale, kao i da upute pitanja za Svjetsku zdravstvenu organizaciju o trenutnoj situaciji na globalnom nivou i podršci Svjetske zdravstvene organizacije na koja su odgovarali izvršni direktor SZO Programa za vanredne situacije u zdravstvu dr. Mike Ryan i regionalni direktor za Zapadni Pacifik dr. Takashi Kasai.