Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

VII sastanak Savjetodavnog vijeća za implementaciju Proširenog parcijalnog sporazuma Vijeća Evrope o uspostavi kulturnih ruta za Bosnu i Hercegovinu

23.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 24.2.2021. godine održan je VII sastanak Savjetodavnog vijeća za implementaciju Proširenog parcijalnog sporazuma Vijeća Evrope o uspostavi kulturnih ruta za Bosnu i Hercegovinu (u daljem tekst: Vijećeodavno vijeće). Imajući u vidu epidemiološku situaciju, sastanak je održan putem online platforme.

 

Učešće na sastanku su uzeli imenovani članovi ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko- dobojskog kantona, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačkog kantona, Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko- podrinjskog kantona Goražde i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

 

Na sastanku su predstavljene aktivnosti u vezi sa apliciranjem za pristup certifikovanoj ruti Vijeća Evrope – ruta istorijskih termalnih gradova (European Historic Thermal Towns Association). Bosna i Hercegovina je nominovala Terme Laktaši i Banju Vrućicu za učlanjenje u ovu rutu. Evaluacija nominovanih banja je u toku, a uskoro se očekuje i posjeta eksperata nominovanim lokalitetima koja bi bila upriličena u mjesecu aprilu, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli. Takođe, očekuje se da će posjeta eksperata rezultirati pozitivno u smislu pridruživanja ruti. Pored navedenog, članovi Vijećeodavnog vijeća su razmatrali i druge banje iz Bosne i Hercegovine, a koje bi uskoro mogle biti nominovane za učlanjenje u ovu rutu.

 

Na poziv Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine učešće na sastanku je uzeo dr Elijas Tauber, predsjednik Udruženja Hagada. Udruženje Hagada je članica evropske rute jevrejskog nasljeđa – certifikovane kulturne rute Vijeća Evrope (European Route of Jewish Heritage). Dr Tauber je istakao da Bosna i Hercegovina posjeduje dobro sačuvane istorijske i materijalne elemente jevrejskog kulturnog nasljeđa, a što se u drugim zemljama može naći samo u fragmentima. Udruženje Hagada u saradnji sa Evropskom asocijacijom za očuvanje i promociju jevrejske kulture i baštine radi na uspostavljanju rute pod nazivom „Sefardski trougao“. Ruta će obuhvatiti gradove Sarajevo – Dubrovnik – Split, a takođe i Stolac kao jedino sefardsko svetilište u Evropi.  Udruženje je imalo mnoge planirane aktivnosti u protekloj godini, ali s obzirom na epidemiološku situaciju iste su prolongirane.

 

Na sastanku je predstavljena i tema brdsko planinskog biciklizma kao primjer u kome se štiti i promoviše kulturno-istorijska i prirodna baština, razvoj ruralnog turizma, a imajući u vidu da je cilj kulturnih ruta upravo zaštita i promovisanje kulturne baštine.

U Hercegovini kao regiji ucrtano je preko 2.000 km biciklističkih staza u cilju cikloturističke ponude Hercegovine. Trenutno je 16 klubova u Hercegovini od Tomislavgrada u Hercegbosanskoj županiji, sve do Trebinja u istočnoj Hercegovini. Sve ove udruge su okupljene pod imenom “Klastera Herzegovina Bike” i imaju zajednički cilj, a to je Hercegovina – najveća cikloturistička destinacija“.

Razvoj cikloturizma krenuo je iz HNŽ sa stazom “Ćirine uskotračne pruge” u dužini 180km. Takođe, u toku je projekat “Ćiro Heritage” odnosno još 100km cikloturističke ponude na potezu od Počitelja, preko Stoca obilazeći Radimlju, Daorson, Boljune, sve do Hutova sela nadovezujući se na postojeću stazu Ćirinom prugom, te projekat “Ćiro 2” na dionici od Ravnog, preko Trebinja, Nikšića (Crna Gora) sve do Herceg Novog, tako da će se u  godinama ispred nas moći biciklirati stazom Ćirine pruge od Mostara sve do Herceg Novog u Crnoj Gori.

Takođe, na sastanku je razmatran i prijedlog u vezi sa nominacijom nekropola sa stećcima za pristup certifikovanoj ruti Vijeća Evrope – „ruti evropskih grobalja“ (European Cemeteries Route).

 

Više informacija o kulturnim rutama Vijeća Evrope možete vidjeti na sljedećem linku: https://www.coe.int/en/web/cultural-routes.