Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Videokonferencija ministara obrazovanja država članica Evropske unije o posljedicama pandemije COVID-19

28.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministri obrazovanja država članica Evropske unije održali su 18. 05. 2020. godine u Briselu videokonferenciju tokom koje su analizirali posljedice COVID-19 pandemije u obrazovanju, s posebnim naglaskom na postepeno ukidanje restriktivnih mjera.

 

Tokom sastanka se diskutovalo o pitanjima u vezi sa otvaranjem obrazovnih institucija, s fokusom na organizacijske i sigurnosne aspekte, te provođenju mjera u odnosu na socijalno distanciranje, uključujući propisanu fizičku razdaljinu, rad u manjim grupama, kao i strogo poštivanje higijenskih i sanitarnih standarda.

 

Većina država članica Evropske unije, odlučila se za postepeno otvaranje obrazovnih ustanova, te vraćanju direktnoj nastavi i obukama za odabrane razrede, aktivnostima i ciljnim grupama.

 

Također je razgovarano o uslovima za nastavak studija od naredne akademske godine i mobilnosti učenika i studenata na području Evropske unije, te stanju u školama vezano za završnu provjeru znanja i prijemne ispite za nastavak obrazovanja.

 

            Sastankom je predsjedavala ministrica nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je tokom videokonferencije izjavila: „Trebat ćemo poduzeti korake i gledati izvan okvira ovih hitnih mjera, te temeljem naučenih lekcija, možda razmisliti o nekim inovacijama koje bi naš obrazovni sistem mogle učiniti otpornijim na eventualnu buduću krizu.“