Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojen Covid protokol za fudbalsku Premijer ligu BiH

28.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojio je plan mjera i procedura Covid-19 za takmičenje i organizaciju utakmica u sezoni 2020/21.

Usvojena je i odluka o implementaciji projekta za opremanje stadiona i objekata NSBiH u cilju zaštite svih učesnika organizacije fudbalskih utakmica od uticaja i širenja korona virusa, sa utvrđenim dinamičkim planom za realizaciju ovog projekta uz provođenje svih mjera higijensko epidemiološke zaštite koje su propisane od strane nadležnih organa – navedeno je u saopćenju Saveza.

U slučaju zaraze jednog ili više nogometaša meč će se odigrati u svakom slučaju, s tim da zaraženi nogometaši, neće biti prijavljeni, već će biti poslani u samoizolaciju 14 dana.

Dakle, sezona nogometne Premijer lige BiH odvijat će se prema utvrđenom rasporedu, s tim da će ekipe morati obavljati testiranja igrača prije utakmica. Prvenstvo se prekida tek u slučaju da entitetski krizni štabovi donesu takvu odluku ili nekih drugih vanrednih okolnosti.

Između ostalog u usvojenom Covid protokolu definisano je kako je kod putovanja i dolaska ekipa na stadion potrebno primjenjivati opšte higijenske mjere. Kod rasporeda sjedenja u autobusu svaka osoba sjedi sama na dva sjedišta. Ukoliko je moguće, ekipe i ostala službena lica dolaze na stadion direktno, najkasnije 90 minuta prije početka utakmice, a ukoliko ekipa ipak dolazi dan ranije, potrebno je sa osobljem odabranog hotela ranije utvrditi sve higijenske propisane mjere u cilju zaštite zdravlja igrača i ostalih zaposlenika. U svakom mjestu odigravanja utakmica prethodno će se odrediti samo jedan hotel koji je moguć za smještaj ekipa, te sa istim dogovoriti primjenu obavezujućih higijenskih i ostalih preventivnih aktivnost (svi igrači u jednokrevetnim sobama, odvojene sale za ručavanje, pridržavanje ostalih preporuka...)