Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO/ISEDC stipendija za 2020. godinu

04.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U saradnji UNESCO-a i Međunarodnogcentraza razvoj održive energije (ISEDC) u Moskvi, svake godine se dodjeljuje 20 stipendija za četvoronedjeljni program obuke u specijalizovanim ustanovama u Ruskoj Federaciji. Cilj ovog programa je izgradnja kapaciteta i razvoj ljudskih resursa u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije u zemljama u razvoju i zemljama u tranziciji.

Jedna od stipendija za 2020. godinu je dodijeljena i kandidatu iz Bosne i Hercegovine Andreju Gajiću. Gospodin Gajić je mladi naučni radnik čije su oblasti djelovanja održivo upravljanje, patobiologija, ekologija i konzervacijska biologija, između ostalog. Trenutno obavlja funkciju rukovodioca Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) i direktora Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA.

Zbog kontinuirane pandemije koronavirusa, ovogodišnji trening će dobitnicima stipendije biti omogućen putem interneta a fokusiraće se na „Transformaciju globalnog energetskog pejzaža u kontekstu održivog razvoja društva i ekonomije“.