Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO slavi snagu umjetnosti i obrazovanja širom svijeta (obilježavanje Međunarodne sedmice umjetničkog obrazovanja)

01.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Kako se u svijetu smiruje pandemija COVID-19, UNESCO ukazuje na nevjerovatnu snagu i otpornost ljudskog stvaralaštva tokom Međunarodne sedmice umjetničkog obrazovanja u 2020 godini, a koja se obilježava u četvrtoj sedmici maja. Ovaj događaj sada ima novi smisao, jer je na 90 posto svjetske učeničke populacije, odnosno 1,6 milijardi učenika, uticalo zatvaranje škola. Kulturne institucije poput muzeja, pozorišta i kina zatvorene su, a umjetnici se bore za sredstva za život.

 

Osnovni cilj Međunarodne sedmice umjetničkog obrazovanja je da podigne globalnu svijest o važnosti umjetničkog obrazovanja i umjetnosti u obrazovanju, ukazujući na konkretne projekte i prakse, kao i da ojača saradnju s glavnim akterima u oblasti umjetničkog obrazovanja. Prvo obilježavanje Međunarodne sedmice održano je 23. maja 2012. godine, a svečana proslava je održana u središtu UNESCO-a, uz razne aktivnosti, uključujući simpozijum, radionice i izložbe okupivši brojne stručnjake, umjetnike, prosvjetne radnike, istraživače i predstavnike nevladinih organizacija iz cijelog svijeta.

 

Umjetničko obrazovanje je više nego ikad prepoznato kao ključni dio sveobuhvatnog obrazovanja. Umjetničko obrazovanje unapređuje rezultate učenja i pomaže učenicima da izgrade nove vještine. U doba krize umjetničko obrazovanje je posebno važno, nadahnjuje kreativnost, pomaže izgradnji veza između pojedinaca i zajednice.

 

Možemo reći da muzika, drama, ples, vizualna umjetnost poput crtanja, slikanja i vajanja drugim umjetničkim disciplinama daju samopouzdanje. Podstiču radoznalost, nadahnjuju inspiraciju, kreativnost i razvijaju osjećaj za poštovanje različitosti. Također mogu pozitivno uticati na razvoj djeteta putem kvalitetnog obrazovanja na daljinu, koristeći digitalne platforme.

 

UNESCO će, tokom Međunarodne sedmice umjetničkog obrazovanja 2020. godine, putem svoje web-stranice, prezentovati širok spektar dobrih praksi, metodologija i pedagoških alata i aktivnosti koje se širom svijeta odvijaju na polju umjetničkog obrazovanja, kako bi pomogao svim zainteresovanim pojedincima u njihovom razmišljanju i djelovanju o ovoj važnoj temi. Na ovom događaju učestvovaće i mreža udruženih škola UNESCO-a, koja povezuje više od 11.500 institucija u 182 zemlje i Svjetska alijansa za umjetničko obrazovanje sa 3 miliona članova širom svijeta.

 

UNESCO podržava dva oblika umjetničkog obrazovanja: učenje umjetnosti (podučavanje i učenje vizualnih umjetnosti) i učenje kroz umjetnost (integrisanje umjetnosti u obrazovanje radi poboljšanja i unapređenja učenja). Umjetničko obrazovanje također poboljšava postizanje ciljeva održivog razvoja (SDGs), posebno SDG 4 o kvalitetnom obrazovanju, SDG 5 o rodnoj ravnopravnosti, SDG 8 o povećanju mogućnosti za pristojan rad i zapošljavanje kroz kulturu i kreativnost i ublažavanje sukoba i izgradnju mira, u duhu SDG 16.