Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO provodi istraživanje o uticaju pandemijе COVID-19 na institucije kulture

03.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

UNESCO ured u Bosni i Hercegovini provodi istraživanje o uticaju novonastale situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID 19 na institucije kulture.

Odgovori ce biti koristeni u definisanju potreba kulturnog sektora i kreiranju mjera institucija nadležnih za oblast kulture.

Cilj je dobiti uvid u trenutnu situaciju i procijeniti efekte krize na obavljanje redovne djelatnosti kulturnih ustanova i kulturnih industrija, kao i na promjene u kulturnoj participaciji, navikama publike i sadržajima, te kako su kulturni sadržaji pomogli širenju informacija o rizicima pandemije i pomogli građanima kroz edukativne, kulturne i druge aktivnosti.

Također, upitnik ce nam dati saznanja postoje li aktivnosti koje poduzimaju nadležna entitetska i kantonalna ministarstva, a koje imaju indirektni ili direktni ujtecaj na kulturni sektor: zabrane pristupa kulturnim objektima, reprogramiranje budžeta, poticaja, akcija i sl.                                                                              

Jasno je da su kulturni sektor i kulturne industrije jako pogođene ovom situacijom, te nisu u prioritetu, prilikom budzetiranja i poduzimanja mjera kako bi život nastavio teči svojim normalnin tokom.

Jasno je iz stavova vlada i kriznih štabova da će svako reprogramiranje, alokacija i rebalansi budzeta prevashodno pogoditi stavke koje su bile namjenjene kulturi.

Ovaj upitnik ce na naki nacin skrenuti pažnju i na potrebu za kulturom i u danima globalne krize i izazova za čovječanstvo. 

Molimo odgovorne u kulturnim institucijama i organizacijam da izdvoje vrijeme i učestvuju i istraživanu koje predvodi UNESCO za sve zemlje.