Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu počeo Sajam zdravstvenog turizma Bosnia Healthcare & Services Expo

24.04.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je otvoren Sajam zdravstvenog turizma pod nazivom Bosnia Healthcare & Services Expo, jedan od najvećih projekata koji je organizovan s ciljem jačanja veza u zdravstvenom sektoru između Bosne i Hercegovine i Turske. Turska je prepoznala važnost ove regije o čemu govori i činjenica da su u Bosni i Hercegovini otvorena predstavništva nekih od vodećih turskih klinika.Sajam su otvorili ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc i pomoćnica ministra za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Draženka Malićbegović.

                Malićbegović je istakla dobru dosadašnju saradnju Bosne i Hercegovine i Turske u oblasti zdravstva, posebno kada je riječ o prihvatanju pacijenata iz BiH na liječenje u Turskoj. Izrazila je očekivanje da će kroz ovakvu prezentaciju zdravstvenih institucija institucija iz Turske saradnja biti proširena i u oblasti u zdravstvenog turizma.

                Turski ambasador u BiH Haldun Koc podsjetio je da je Republika Turska u zadnjih nekoliko godina, uspjela u sektoru zdravstva, kao i drugim sektorima, postići veliki napredak i nalazi se u vrhu ljestvice kada je riječ o razvoju zdravstvenog sektora.

                Cilj Sajma je povezvanje predstavnika zdravstvenih ustanova koje učestvuju kao izlagači sa predstavnicima zdravstvenih institucija, bolnica, poliklinika, agencija koje prate dešavanja u zdravstvenom sektoru, sa ljekarima, predstavnicima fondova iz Bosne i Hercegovine i  regiona. Sajam je prilika da se ojača već postojeća  dobra saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Turske u oblasti zdravstva i primjene iskustva Republike Turske  u unapređenju efikasnog pružanja zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini.

                Zainteresirani posjetioci tokom trodnevnog sajma mogu obaviti konsultacije i dobiti stručna mišljenja od ljekara najeminentnijih zdravstvenih ustanova Republike Turske koji promoviraju svoj rad tokom održavanja Bosnia Healthcare & Services Expo.