Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Treća Konferencija za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini

20.03.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 19.3.2020. organiziralo telefonsku Konferenciju za oblast zdravstva, treću po redu.

Konferenciji su prisustvovali ministri zdravlja Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, Unsko sanskog kantona , Hercegovačko neretvanske županije, zamjenik ministra civilnih poslova, pomoćnik ministra za zdravstvo, a konferencijom je predsjedavala ministrica Ankica Gudeljević.

Konferencija je održana u proširenom sastavu sa posebnim akcentom na dvije županije koje su u posljednje vrijeme izložene velikim pritiscima izazvanim ljudskim faktorom tako i spletom  okolnosti. Naime,  u Unsko sanskom kantonu, a prema riječima ministrice zdravlja Nermine Ćemalović, problem je slobodno kretanje migranata. Njih oko dvije hiljade je bez nadzora i kreću se ulicama gradova, a drugi problem je ulazak bh. državljana zaposlenih u Sloveniji koji se petkom vraćaju u svoje domove. Apeliraju na sve institucije nadležne za dva navedena problema da poduzmu mjere kako bi se rizik širenja zaraze smanjio.

U Hercegovačko neretvanskoj županiji je problem ljudski faktor. Problem je način na koji se virus pojavio i proširio. Prvi  koji se desio u Mostaru i drugi kada je na poslovnom sastanku u Konjicu prisustvovao  strani državljanin nakon čega je došlo do zaraze. Ministar Goran Opsenica je u telefonskom razgovoru apelirao da se preduzmu mjere kako bi se kažnjavali svi koji prekrše uslove propisane za sve nivoe a koje se odnose na okupljanje. Naveo je da je problem u toj županiji dodatno otežavajući i zbog samoizolacije 26 zaposlenih zdravstvenih radnika.

Također, predstavnik Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta Akif Pezerović  naglasio je problem koordiniranja uz navođenje slučaja pacijenta koji je imao infarkt, prebačen u Tuzlu odakle je i vraćen u Brčko.