Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

24. mart - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

24.03.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Širom svijeta 24. mart obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze s ciljem podizanja svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju.

Ovaj dan se obilježava od 1882.godine, kada je dr Robert Koh objavio da je otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu, što je otvorilo  put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

Tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu, svakog dana preko 4100 ljudi izgubi život od tuberkuloze, a blizu 28000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su oko 66 miliona života od 2000. godine.

Međutim pandemija COVID-19 je preokrenula godine napretka postignutog u borbi za okončanje tuberkuloze.

Tema Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 2022. godine – „Ulagajte u kraj tuberkuloze. Spasite živote“. Više ulaganja će spasiti milione života, ubrzavajući kraj epidemije tuberkuloze. Spasite živote – ukazuje na hitnu potrebu za ulaganjem sredstava za jačanje borbe protiv tuberkuloze i postizanje obaveza koje su globalni lideri preuzeli u cilju okončanja TB. To je posebno kritično u kontekstu različitih kriza – pandemije COVID-19, vojnih sukoba i ekoloških katastrofa – koje su napredak u eliminaciji tuberkuloze izložile velikom riziku.

Ovogodišnji Svjetski dan  borbe protiv tuberkuloze naglasiće potrebu za osiguranjem pravednog pristupa prevenciji i njezi u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o općem zdravstvenom osiguranju.

Tuberkuloza se prenosi kroz zrak od jedne osobe na drugu. Bakterije se nađu u zraku kada osoba sa aktivnom tuberkulozom u plućima  ili grlu kašlje, ili kiše. Osobe u njenoj blizini mogu udahnuti bakteriju i zaraziti se. Kod većine osoba koje udahnu TB bakteriju i inficiraju se, organizam je u stanju da se izbori protiv širenja bakterije.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5-15% njih razvije aktivnu tuberkulozu.

Zakonska je obaveza provesti vakcinaciju protiv tuberkuloze odmah po porodu. Budući da ne postoji  potpuno učinkovita vakcina protiv tuberkuloze, nadzor nad bolesti zasniva se uglavnom na otkrivanju bolesnih i njihovom liječenju koje traje najmanje šest mjeseci.

Svaka zaražena osoba tokom života može razviti bolest i postati izvor zaraze za okolinu.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvještaja SZO o tuberkulozi za 2021. godinu, evidentirano je 357 oboljelih od tuberkuloze, od toga 322 novih slučajeva. Oko osamdeset odsto oboljelih imalo je plućnu tuberkulozu, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta polne strukture, u Bosni i Hercegovini su u izvještajnom periodu od tuberkuloze više oboljevali muškarci.

Najnoviji izvještaj o nadzoru i monitoringu tuberkuloze, koji zajedno pripremaju Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), a biće objavljen 23. marta, pokazaće da regija Evropa, iako je postigla cilj da se do 2020. godine smanji stopa incidence tuberkuloze za 25%, nije uspjela da smanji smrtnost povezanu sa tuberkulozom kako je planirano. Umjesto toga, broj smrtnih slučajeva povezanih s tuberkulozom povećao se u regiji kao uticaj pandemije COVID-19. Osim toga, svaki treći pacijent imao je multirezistentni oblik tuberkuloze za koje je stopa uspjeha u liječenju ispod optimalnog nivoa.