Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

TAIEX radionica „Suzbijanje ilegalne trgovine duhanskim proizvodima: sistem praćenja i pronalaženja“

09.10.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Više od 45 predstavnika institucija iz sektora zdravstva, finansija, poreske uprave, inspekcije, bezbjednosti, policije i trgovine sa različitih administrativnih nivoa u Bosni i Hercegovini, kao i iz nevladinog sektora, učestvovalo je na radionici „Suzbijanje ilegalne trgovine duhanskim proizvodima: sistem praćenja i pronalaženja“,  održanoj u Sarajevu.

            Radionicu je realizirao tim TAIEX eksperata – predstavnika nadležnih uprava za zdravlje, carinu i finansije Belgije, Estonije, Hrvatske, Slovenije i  Poljske, kao i predstavnici Sekretarijata Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU - Ureda za borbu protiv korupcije. Predstavljen je međunarodni Protokol za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, te dokumenti EU - Strategija i Akcioni plan za borbu protiv ilegalne trgovine. Eksperti su učesnicima radionice prenijeli svoja iskustva  u implementaciji članova Direktive o duhanskim proizvodima koji definiraju uspostavljanje i obilježja sistema praćenja i pronalaženja, koji su zemlje članice EU morale uspostaviti do 20. maja ove godine. O uticaju ilegalne trgovine na zdravlje stanovništva i obimu ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u Bosni i Hercegovini govorili su predstavnici javnog zdravstva i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

            Sistem praćenja i pronalaženja predstavlja složen, ali prijekopotreban instrument za nadzor nad trgovinom duhanskim proizvodima koji zahtijeva koordiniranu aktivnost institucija  iz više sektora.

            Organizator radionice je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz podršku instrumenta Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija (TAIEX).