Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan davalaca krvi ( 14 jun)

14.06.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svake godine 14.juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.  Na skupštini Svjetske zdravstvene Organizacije (SZO) je usvojena rezolucija  o obilježavanju ovog dana u čast nobelovca dr Karla Landsteinara, koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.Cilj obilježavanja ovog dana je da se podigne svijest za potrebom sigurne krvi , da se izrazi zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi i da se podstiču ljudi da daju krv kako bi spasili živote.

Darivanje krvi spašava milione života svake godine i pomaže u rehabilitaciji i dobrobiti osoba koji pate od bolesti,nesreća i komplikacija tokom porođaja. Prirodne i ljudske nesreće zahtjevaju korištenje rezervi krvi. Tokom obilježavanja  Svjetskog dana davalaca krvi organizacije pokušavaju pokrenuti debatu o ovim pitanjima. Najvažnije je da Svjetska zdravstvena organizacija ( SZO) na ovaj dan organizuje kampanju kako bi podstakla ljude da daju krv.

Tema za obilježavanje ovog dana za 2022.godinu je : „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote” s ciljem podizanja svijesti javnosti na uloge koje dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednice.

Jedan od ciljeva ovog dana je potaknuti mlade koji možda oklijevaju ili su zabrinuti oko davanja  krvi da se prijave ili počnu s davanjem kako se populacija davalaca ne bi smanjila. Svaka zemlja na planeti treba dovoljno krvi. Mnoge bogate zemlje trenutno mogu zadovoljiti 100% svojih potreba za krvlju dobrovoljnim, neplaćenim davanjem krvi. Krv može dati svaka osoba koja je zdrava u dobi od 18 do 65 godina. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četri puta godišnje.

Krv je neophodan resurs za planirane tretmane i hitne intervencije. Pomaže pacijentima koji pate od životno opasnih stanja za duži i kvalitetniji život. Podržava složene medicinske i hirurške procedure. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one kojima je potrebna nije. Nestašice krvi su posebno akutne u zemljama sa niskim i srednjim  dohotkom.

Meksiko će biti domaćin Svjetskog dana davalaca krvi 2022., putem svog nacionalnog centra za krv. Globalni događaj će se održati u Meksiko Sitiju 14.juna 2022.godine.