Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Smanjenje broja lica koja su se odrekla od državljanstva Bosne i Hercegovine

25.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 Sektor za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u 2021. godini bilježi znatno smanjenje broja lica koja su se odrekla od državljanstva Bosne i Hercegovine. Do danas se u ovoj godini državljanstva BiH odreklo 2.640 lica.

Na demografima je da ove parametre adekvatno analiziraju, ali su vjerovatno ove tendencije u tijesnoj vezi sa pandemijom. Usporen rad administracija država prijema, problemi sa slobodom kretanja, otežan i usporen rad diplomatsko konzuilarnih predstavništava BiH u inostranstvu su razlozi za manji broj ispisanih. Ne treba smtnuti sa uma da sve veći broj država prilikom prijema u njihovo državljanstvo ne traži odricanje od prethodnog tržavljanstva, odnosno tolerišu dvojno državljanstvo. 

Nastavljen je trend značajnog porasta broja predmeta naknadnog upisa, tako da će sigurno 2021 godina biti rekordna. Do danas je rješeno 1.930 predmeta, a u cijeloj prethodnoj godini je bilo manje od 1.400.

Kada je u pitanju naknadni upis povećanje se dešava iz razloga što mnogi koji imaju pravo na državljanstvo to svoje pravo regulišu kako bi kao državljani BiH mogli privilegovano prelaziti BH državnu granicu.