Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Šef ureda UNESCO-a za BiH u posjeti Ministarstvu civilnih poslova BiH

01.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Šef ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum posjetio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o nekoliko značajnih tema.

Ohrabrujuća vijest za obrazovne sisteme u BiH je novi projekat UNESCO-a i UNICEF-a kojim bi obrazovni djelatnici  dobili alatke kojim bi poteškoće sa kojima se suočavaju kroz  pandemiju Corona virusa, nadišli.

Druga značajna tema je nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu, a koje treba biti okončano do 31.1.2021. godine. Uz ovu nominaciju  neophodno je donijeti na županijskoj razini zakon kojim bi Vjetrenica ponovno bila pravno zaštićena.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne suradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture  Jugoistočne Europe za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve suradnje i u polju znanosti. Kako se suradnja kroz kulturu pokazala uspješnom otvorila se mogućnost za pokretanje takve inicijative i za polje znanosti kako bi bili ojačani kapaciteti svih zemalja pojedinačno i kako bi znanost, koja je po definiciji otvorena, uistinu to i postala protokom informacija i argumenata.

Posljednja tema razgovora odnosila sa na sedam institucija kulture i brojne izazove koje rješavanje statusa ovih institucija nosi sa sobom.