Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Седми састанак Конференције за област здравства у БиХ

11.05.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Данас је у организацији Министарства цивилних послова одржана седма Конференција министара за област здравства на којој је разговарано о епидемиолошкој слици у БиХ, предузетим мјерама заштите и њиховим учинцима, приватним пошиљкама лијекова за пацијенте у употреби,  статусу лијекова и другом валу борбе против корона вируса (психосоцијалним аспектима борбе).

На Конференцији су учествовали ентитетски министри здравства, шеф одјељења за здравство у Брчко дистрикту, представници Свјетске здравствене организације и УН-а у БиХ, а предсједавала је министарка цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић.

Говорећи о епидемиолошкој слици учесници су се сложили да је у овом тренутку слика уистину задовољавајућа, да број опорављених расте и да је то позитиван и охрабрујући показатељ. На питање о врхунцу пандемије није био могућ јединствен и коначан суд управо зато што се сваких четрнаест дана може мјерити учинак за претходни период. Имајући у виду ублажавање мјера тек предстоји период праћења понашања становника Босне и Херцеговине. До овог тренутка су понашање и дисциплина становника БиХ уз предузете мјере показали изузетан резултат јер се није догодио експоненцијални раст обољелих и заражених.

Према ријечима директора канцеларије Свјетске здравствене организације за Босну и Херцеговину  Виктора Олсавсзка, слиједом праћења и рангирања у Међународној заједници, БиХ се налази на трећем мјесту након Бугарске и Албаније по најбољој епидемиолошкој слици.

Говорећи о приватним пошиљкама лијекова постигнут је договор да ће се, у најкраћем року, ентитетска министарства, а након што је Агенције за лијекове дала позитивно мишљење, изјаснити о иницијативи Управе за индиректно опорезивање.

И коначно, учесници су разговарали о нужном покретању свих активности које ће допринијети оснаживању грађана како кроз психосоцијалне аспекте тако и привредне, који су погођени затварајем предузећа и смањењем радних мјеста. Свјетска здравствена организација и УН канцеларија у БиХ ће подржати све идеје Министарства цивилних послова БиХ.

Период који слиједи јесте период у којем се ослањамо на савјест грађана БиХ који су до сада показали пуно разумијевање према ситуацији, много одговорности и дисциплине што ће, ако буде настављено допринијети потпуном ублажавају посљедица коронавируса, уз наду да ће настојања свјетских научника уродити плодом и да ће вакцина бити у што скоријем периоду на тржишту.