Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sedmi sastanak Konferencije za područje zdravstva u BiH

11.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova održana sedma Konferencija ministara za područje zdravstva na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj slici u BiH, poduzetim mjerama zaštite i njihovim učincima, privatnim pošiljkama lijekova za pacijente u upotrebi,  statusu lijekova i drugom valu borbe protiv Corona virusa (psihosocijalnim aspektima borbe).

Na Konferenciji su sudjelovali entitetski ministri zdravstva, voditelj odjela za zdravstvo u Brčko distriktu, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a u BiH, a predsjedavala je ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević.

Govoreći o epidemiološkoj slici sudionici su se složili da je u ovom trenutku slika uistinu zadovoljavajuća, da broj oporavljenih raste i da je to pozitivan i ohrabrujući pokazatelj. Na pitanje o vrhuncu pandemije nije bio moguć jedinstven i konačan sud upravo zato što se svakih četrnaest dana može mjeriti učinak za prethodno razdoblje. Imajući u vidu ublažavanje mjera tek predstoji razdoblje praćenja ponašanja stanovnika Bosne i Hercegovine. Do ovog trenutka su ponašanje i disciplina stanovnika BiH uz poduzete mjere pokazali izuzetan rezultat jer se nije dogodio eksponencijalni rast oboljelih i zaraženih.

Prema riječima ravnatelja ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu  Victora Olsavszkya, slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici, BiH se nalazi na trećem mjestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici.

Govoreći o privatnim pošiljkama lijekova postignut je dogovor da će se, u najkraćem roku, entitetska ministarstva, a nakon što je Agencije za lijekove dala pozitivno mišljenje, izjasniti o inicijativi Uprave za neizravno oporezivanje.

I konačno, sudionici su razgovarali o nužnom pokretanju svih aktivnosti koje će doprinijeti osnaživanju građana kako kroz psihosocijalne aspekte tako i gospodarstvene, koji su pogođeni zatvarajem poduzeća i smanjenjem radnih mjesta. Svjetska zdravstvena organizacija i UN ured u BiH će dati potporu svim idejama Ministarstva civilnih poslova BiH.

Razdoblje koje slijedi jeste razdoblje u kojemu se oslanjamo na savjest žitelja BiH koji su do sada pokazali puno razumijevanje prema situaciji, mnogo odgovornosti i discipline što će, ako bude nastavljeno doprinijeti potpunom ublažavaju posljedica Corona virusa, uz nadu da će nastojanja svjetskih znanstvenika uroditi plodom i da će cijepiva biti u što skorijem razdoblju na tržištu.