Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saradnja Ministarstva civilnih poslova BiH i UNDP-a na visokom nivou

11.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nederom o saradnji Ministarstva sa UNDP-om, s posebnim akcentom na oblast deminiranja.

                Predstavnici UNDP-a informirali su ministricu o značaju procjene minski sumnjivih površina, te najavili izradu mobilne aplikacije putem koje će svim građanima BiH biti na raspolaganju aktuelne informacije o mogućim rizičnim područjima. Najavili su i obilježavanje 4. aprila, Međunarodnog dana protivminskih akcija.

                Ministrica Ankica Gudeljević naglasila je da su projekti koje provodi UNDP doprinijeli kvalitetu života u BiH. Podsjetila je da je u proceduri donošenje odluke o imenovanju članova Komisije za deminiranje BiH, čijim donošenjem bi se stvorile pretpostavke za nastavak procesa deminiranja i dalje donatorske aktivnosti.

                Razgovarano je i o drugim aktivnostima UNDP-a u Bosni i Hercegovini. Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini  Steliana Nedera naglasila je da ta organizacija provodi oko 40 projekata na nivou općina, kantona i entiteta. U toku je i projekat koji afirmira žene u politici, a u četiri kantona u Federaciji BiH u saradnji sa UNDP-om još se provodi projekat prevencije i liječenja HIV/AIDS-a.